auto
0

Audi pobjednik utrke 25 sata Le Mansa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posada Audi sporta sa vozačima, Italijanom Capellom, Dancem Christensenom i Škotlanđaninom Mc Nishom pobijedila je na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Tako se nastavlja velika dominacija njemačkog tima na ovoj stazi, pošto je sportska sekcija Audija pobijedila u 8 od posljednjih 9 takmičenja.

Francuski Peugeot ponovo nije uspio, iako je osvojio drugo i treće mjesto u generalnom plasmanu sa krugom zaostatka u odnosu na Audi broj 2.

Kanađanin Jaques Villeneuve tako i drugu godinu ostaje bez pobjede na ovoj legendarnoj stazi, ali i bez istorijskog uspjeha, pošto pokušava da postane tek drugi vozač u istoriji auto moto sporta koji je osvajao titule u Indi karu, Formuli 1 i na stazi u Le Mansu.

Peugeot i Villeneuve imali su vodstvo na polovini utrke, ali je u 234 krugu iskusni Christensen koji je po sedmi put slavio sa Audijem, ušao tada u boks iza Villeneuvea, a izašao prije njega, jer je Kanađanin ustupio mjesto za volanom Špancu Marcu Heneu.

Nakon velikog pljuska Audi je stekao prednost, jer je Peugeot imao problema sa vozilom i slabom vidljivošću. Njemački tim uspio je da zadrži prednost od jednog kruga do konačnog 380. kruga, ispred dva Peugeota, a na četvrtom mjestu je završio još jedan Audi.

Legendarnu utrku i ove godine pratio je ogroman broj gledalaca, njih skoro 300 hiljada.