Novi Q
23

Audi objavio početnu cijenu za model Q8

Klix.ba
Početna cijena za Audijev novi model Q8 50 TDI u Njemačkoj iznosi 76.300 eura, što je blizu 15.000 eura više od početne cijene za model Q7.

Nekoliko mjeseci prije uvođenja novog modela na većinu evropskih i tržište Sjeverne Amerike Audi je objavio cijenu i neke detalje svog novog SUV-a koji se već može naručiti u Njemačkoj, a prvi primjerci do kupaca bi trebali stići u augustu.

Audi svoj odgovor na Mercedesov GLE Coupe i BMW-ov X6 u Njemačkoj za sada nudi u kombinaciji s trolitarskim dizelskim V6 motorom kojem asistira hibridni sistem, a rezultat svega je 286 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine (quattro) distribuiraju preko 8-stepenog automatskog mjenjača.

Spomenute brojke dovoljne su da Audijev Coupe SUV od 0 do 100 km/h stigne za 6,3 sekunde, a njegova maksimalna brzina iznosi 232 km/h. Prema tvorničkim podacima prosječna potrošnja goriva iznosi 6,6 litara na 100 pređenih kilometara.

Audi će Amerikancima Q8 ponuditi u kombinaciji s trolitarskim turbobenzinskim TFSI motorom, što je i očekivano s obzirom na tradicionalnu nesklonost prema dizelskim motorima u Sjevernoj Americi.