Zajednički projekt
21

Audi i Airbus će testirati leteći taksi u Njemačkoj

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Od početka 20. stoljeća vizionari, investitori i proizvođači automobila zaokupljeni su idejom letećeg automobila, a sada kompanije Audi i Airbus planiraju realizovati zajednički projekt Urban Air Mobility te testirati leteći taksi u Ingolstadtu u Njemačkoj.

U projektu će učestvovati i njemački federalni ministar transporta Andreas Scheuer, ministrica za digitalne poslove Dorothee Bar, direktorica tehnološkog odjela Airbusa Grazia Vittadini te gradonačelnik Ingolstadta Christian Losel.

Pop.Up Next koncept je predstavljen ranije ove godine na Sajmu automobila u Ženevi, a predstavljao je električni automobil s odvojivom motorizovanom bazom. Ovo vozilo je u suštini quadcopter. Motorizovanoj bazi treba tehnologija za autonomnu vožnju petog nivoa.

Povezani, električni i autonomni automobili će učiniti gradski prijevoz udobnijim i "čišćim" po okolinu, a uštedjet će i prostor. To će rezultirati kvalitetnijim životom ljudi u gradovima.

Iako je projekt uzbudljiv, bit će potrebne godine kako bi zaživio u masovnoj upotrebi, jer razvoj tehnologije zahtijeva vrijeme i novac.