U klasi SP8T
3

Aston Martin želi pobjedu i na trci 24 sata Nürburgringa

E. L.
U odlično raspoloženom trkaćem odjelu Aston Martina pripremili su automobil Vantage GT8R s kojim računaju na pobjedu u klasi SP8T.

Čuvena trka izdržljivosti 24 sata Nürburgringa održat će se ovaj vikend, a među više od 100 automobila koji su podijeljeni u 21. klasi bit će i Aston Martin Vantage GT8R čiji će upravljač kroz "zeleni pakao" dijeliti Jonny Adam, Darren Turner, Chris Goodwin i Alexander West.

Nošeni na krilima trijumfa koji su u klasama LM GTE Pro i LM GTE Am ostvarili na posljednjem izdanju trke 24 sata Le Mansa u trkaćem odjelu Aston Martina uvjereni su da će Vantage GT8R "zatvoriti" najviše krugova na Nürburgringu i biti na najvišem podiju u klasi SP8T.

S nešto više od 550 konjskih snaga ispod dugog prednjeg poklopca, Vantage GT8R je snažniji i lakši od verzije GT4. Masa automobila u klasi SP8T ne smije biti ispod 1.450 kilograma, a Darren Turner (koji u biografiji ima tri klasne pobjede u Le Mansu) automobil je opisao kao "veoma zabavan i manje zahtjevan u odnosu na GT3 i GTE verzije".

Aston Martin Racing će za potrebe privatnih timova koji učestvuju u raznim šampionatima širom svijeta napraviti 50 primjeraka, a za Vantage GT8R treba izdvojiti nešto manje od 246.000 eura.