auto
6

Aston Martin Vulcan ima više od 800 KS

Klix.ba
Kompanija Aston Martin je zvanično otkrila izgled svog novog modela Vulcan.

Iz kompanije tvrde da se radi o "najuzbudljivijoj kreaciji svih vremena". Aston Martin Vulcan je superautomobil namijenjen isključivo stazama za utrke i ravnopravno se može nositi sa najboljim automobilima na svijetu.

Vulcan izgleda agresivno s unikatnim prednjim dijelom sa masivnom rešetkom hladnjaka, koja je integrisana u prednji spliter. Ta odluka će vjerovatno izazvati podijeljenja mišljenja, no, ostatak automobila ima klasične karakteristike Aston Martina.

S obzirom na činjenicu da je automobil napravljen za stazu, dobio je karbon monokoknu šasiju, diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, osovinu od karbonskih vlakana, Brembo kočiona kliješta sa karbon keramičkim diskovima promjera 380 mm naprijed i 360 mm nazad.

Aston Martin Vulcan pokreće atmosferski 7,0-litarski V12 motor koji isporučuje više od 800 KS. Iz kompanije nisu otkrili detalje, ali je potvrđeno da će motor biti uparen sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem. Automobil posjeduje odnos snage i težine koji nadmašuje GTE trkaće automobile koji se takmiče u FIA World Endurance Championshipu.

Pored moćnog motora, Vulcan je dobio vrhunski ovjes s podesivim amortizerima i šipkama protiv prevrtanja. Tu je i varijabilni traction control sistem i anti-lock kočioni sistem.

Proizvodnja će biti ograničena na samo 24 automobila, a kupci će moći učestvovati i u trening programu na stazi. Podučavat će ih iskusni vozači poput vozača Darrena Turnera iz Aston Martin Racinga. Također, isprobat će i V12 Vantage S, One-77 i Vantage GT4, kako bi stekli dovoljno iskustva prije nego sjednu za upravljač Vulcana.