Potpuno je restauriran
8

Aston Martin V8 iz filma o Jamesu Bondu bi mogao biti prodan za gotovo 2 miliona dolara

D. B.
Jedan od samo četiri funkcionalna primjerka modela Aston Martin V8, koji su korišteni tokom snimanja filma "The Living Daylights" (1987) o britanskom agentu Jamesu Bondu, bit će prodan na aukciji u augustu.

Automobil je u potpunosti restauriran, pokreće ga V8 motor i opremljen je "raketnim potisnikom." Prvobitno je prodan 1973. godine, a kompanija EON ga je kupila polovnog 1986. godine jer se na novi automobil čekalo 18 mjeseci. Bio je lakiran u Tudor zelenu metalik boju, a njegov motor je uparen s automatskim mjenjačem. Produkcijski tim ga je lakirao u Cumberland sivu boju, ugradio je haubu s modela s karburatorom, kao i šiber, a također su napravljene modifikacije detalja koji su redizajnirani otkako je automobil prvi put kupljen 13 godina ranije.

Automobil je dobio i skije koje se mogu ukloniti kao i raketni potisnik. Nažalost, automobil je korišten za scenu u kojoj je trebao biti vožen nizbrdo u snježni nasip. Kako bi olakšao proces, produkcijski tim je uklonio mjenjač i motor.

Automobil je u vlasništvu EON Productionsa bio do 1995. godine, kada je prodan poznatom kolekcionaru Peteru Nelsonu. Nakon toga je "boravio" u muzeju Stars Motor Museum u Engleskoj, gdje je bio dio statične izložbe do 2004. godine. Nakon toga je završio u vlasništvu američkog kolekcionara, a 2021. godine ga je kupio aktuelni vlasnik koji mu je vratio njegov motor. Riječ je o V540 V8 motoru s karburatorom i Vantage-spec poboljšanjima, koji je uparen s "korektnim" ZF petostepenim manuelnim mjenjačem.

Vlasnik je iskoristio priliku da riješi problem korozije i mehanike, a također je ponovo lakirao automobil tako da izgleda kao nov. Postavljena je uklonjiva centralna konzola s lažnim dugmadima za sve gadgete iz filma, kao i dugme za samouništenje. Bacač plamena je dodan kako bi stražnji raketni potisnik djelovao uvjerljivije.

Automobil će biti prodan na aukciji kuće RM Sotheby's između 17. i 19. augusta, a procjenjuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 1,4 i 1,8 miliona dolara.