Dugogodišnji partneri
11

Aston Martin slavi 100. godišnjicu Zagata s Vintage blizancima

Klix.ba
Zagato je poznata firma iz Milana koja se specijalizovala za proizvodnju karoserija za evropske brendove. Kompanija Aston Martin je jedna od mušterija koja proslavlja 100. rođendan svog partnera s blizancima Vintage modela.

Zagato je osnovao Ugo Zagato 1919. godine te se bavio popravljanjem automobila i aviona. Aston Martin je među najvećim klijentima, a saradnja je počela pedesetih godina prošlog stoljeća kada je britanska kompanija koristila Zagatove karoserije u GT utrkama. Godine 1960. se pojavio prvi Aston Martin DB4 GT Zagato s DB4 GR karoserijom koju je olakšao i poboljšao Zagato. Od tada dva brenda sarađuju i prave sjajne mašine, a najnovije kreacije su ograničena Vanquish Family Zagato Collection i DBZ Centenary Collection kolekcije.

Kako bi se proslavila saradnja i život Uge Zagata, Aston Martin je predstavio Vantage V12 Zagato Heritage Twins by R-Reforged blizance. Uz dva specijalna Vantage Zagara, AF Racing AG je pokrenuo i brend R-Reforged. Vantage V12 Zagato Heritage Twins blizanci su prvi projekt ovog brenda koji posjeduje eklskluzivnu licencu Aston Martina.

Blizanci su dvije redizajnirane verzije Vantage V12 Zagata, a to su Coupe i Speedster. Bit će proizvedeno ukupno 19 Coupea i 19 Speedstera.

Aston Martin Vantage V12 Zagato Heritage Twins by R-Reforged će proizvoditi podružnica Vynamic GmbH. Prvi primjerci će biti dostavljeni kupcima u četvrtom kvartalu ove godine.