Debituje u Džedi
38

Aston Martin predstavio novi Vantage Safety Car za Formulu 1

D. B.
Aston Martin je predstavio svoj novi safety car za novu sezonu Formule 1.

Riječ je o novom i poboljšanom Vantageu, koji će se prvi put koristiti u Formuli 1 tokom nastupajućeg trkačkog vikenda u Saudijskog Arabiji. Fanovi Formule 1 će tako imati priliku da vide safety car uživo, koji ima nekoliko razlika u odnosu na cestovni model.

Automobil pokreće 4,0-litarski twin-turbo V8 motor, a uprkos poslu koji obavlja, Aston Martin ipak nije morao napraviti bilo kakva poboljšanja pogona. To duguje činjenici da je novi Vantage stigao s 30 posto više snage te da ima na raspolaganju 665 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 325 km/h.

S obzirom na to da je njegov prethodnik kritikovan da je "prespor", novi Vantage neće imati sličnih problema.

Aston Martin je safety car opremio dodatnim poboljšanjima aerodinamike, što uključuje naglašeniji prednji spliter te redizajniranu aerodinamiku podvozja. Nazad je novo krilo, dok su na krovu signalizacijska svjetla aerodinamičnijeg dizajna.

U unutrašnjosti su Recaro Pole Position sjedišta, dok se na centralnoj konzoli nalaze FIA-ini sistemi te je moguće pratiti prikaz vremena kruga. Također, prikazuje se ono što snima stražnja kamera, ali je moguće pratiti i pozicije svih bolida.

Pored toga, unutrašnjost je opremljena Lime Essence detaljima.

Karoserija je lakirana u Aston Martin Racing zelenu boju, koja je i najpopularnija među kupcima. Vantage se pridružuje DBX 707 Medical Caru, odnosno medicinskom automobilu.