Osigurane finansije
7

Aston Martin potvrdio proizvodnju modela DBX i ulazak u Formulu 1

D. B.
Kompanija Aston Martin tvrdi da je osigurala finansije najmanje za 12 narednih mjeseci.

Iz Aston Martina je zvanično potvrđeno da će vršiti proizvodnju modela DBX, kao i da će ući u Formulu 1 naredne godine, tačnije, postojeći Racing Point F1 tim će postati Aston Martin F1 tim. Vlasnik Racing Pointa Lawrence Stroll će 20. aprila postati izvršni predsjednik, a prava donose 536 miliona funti. Kompaniji će biti dostupno dodatnih 150 miliona funti.

Ove investicije znače da će početi proizvodnja Aston Martinovog SUV-a DBX nakon što novo postrojenje St. Athan nastavi s radom poslije prekida operacija usljed pandemije koronavirusa. Isporuke prvih primjeraka kupcima se očekuju već ovog ljeta.

Narednih 12 mjeseci će biti ključni za Aston Martin i njegovu budućnost. Ako DBX bude uspješan, to će biti spas za kompaniju, a u slučaju neuspjeha, njena budućnost će biti u opasnosti.

Dosad je naručeno više od 2.000 primjeraka modela DBX, a kupce interesuje i nedavno najavljeni Vantage Roadster. Aston Martin planira razvoj novog V6 hibridnog pogona, kao i razvoj superautomobila Valhalla i Vanquish.