Na radost svojih kupaca
23

Aston Martin neće uskoro dići ruke od motora s unutrašnjim sagorijevanjem

E. L.
Lawrence Stroll, prvi čovjek čuvene britanske automobilske kompanije, izjavio je da će se Aston Martinovi modeli koje će pokretati V8 i V12 motori nuditi barem do sredine naredne decenije.

Iako Aston Martin već ima spremnu platformu za četiri ranije planirana modela koje će pokretati samo struja, u britanskoj automobilskoj kompaniji na čijem je čelu Kanađanin Lawrence Stroll odlučili su da zbog slabe potražnje odlože predstavljanje prvog električnog Astona koji je na scenu trebao stići naredne godine.

Istovremeno, Stroll je u posljednjoj izjavi za medije rekao da će Aston Martin barem do sredine naredne decenije u ponudi imati modele koje će pokretati V8 i V12 motori, jer njihovi kupci „žele automobile s pravim zvukom i mirisom“.

Stroll tvrdi da ključnu ulogu u opstanku motora s unutrašnjim sagorijevanjem igraju sve napredniji plug-in hibridni sistemi s kojima će emisije ispušnih gasova ostati u dopuštenim granicama mnogo duže od predviđenog, pa je jasno što je djelimična elektrifikacija Aston Martinovih modela u drugi plan gurnula opcije u kojima više nema motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Potvrđeno je da Aston Martin ostaje u partnerstvu s njemačkom kompanijom AMG čiji će poznati i provjereni V8 i V12 motori potpomognuti hibridnim sistemima i dalje pokretati Astonove modele, a ranije spominjan V6 motor koji je bio planiran da u kombinaciji s hibridnim sistemom pokreće supersportski model Valhalla svoje će mjesto na kraju ipak ustupiti hibridnoj kombinaciji s V8 motorom.

"Uvjereni smo da će uvijek biti više kupaca koji žele Aston Martin s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem i proizvodit ćemo ih dok god nam to bude dozvoljeno", rekao je Stroll.