U službi I ove godine
44

Aston Martin će osigurati sigurnosni i medicinski automobil za 12 utrka Formule 1

D. B.
Aston Martin je zvanično potvrdio da će još jednom osigurati sigurnosni i medicinski automobil za 12 utrka šampionata Formule 1.

Aston Martinovi automobili će obavljati dužnost na stazi počevši od utrke za Veliku nagradu Australije na stazi Albert Park, a trkački vikend je na rasporedu od 8. do 10. aprila.

Kao i prošle godine, Aston Martin Vantage će biti sigurnosni automobil, ali uz određene promjene. Lakiran je u novu Aston Martin Racing zelenu boju koja krasi i F1 bolid kompanije s oznakom AMR22.

Automobil će voziti FIA-in vozač Bernd Maylander, a Vantage je specijalno pripremio tim u sjedištu kompanije u Graydonu. Koristeći iskustvo iz GT takmičenja šriom svijeta, uključujući utrku 24 sata Le Mansa, Vantage Safety Car je adaptiran za Formula 1 staze širom svijeta. Osim poboljšanja performansi, dobio je radio antene, LED stražnju tablicu i LED svjetlosnu signalizaciju na krovu.

U unutrašnjosti se nalazi FIA-in sistem koji prikazuje svjetlosnu signalizaciju za svaki dio staze, a unutra su i kamere koje će osigurati publici pogled iznutra.

Aston Martin DBX će obavljati dužnost medicinskog automobila te je i on unikatno modificiran. Dobio je sportska sjedišta s FIA-inim certifikatom, sigurnosne pojaseve u šest tačaka, FIA-in sistem za praćenje situacije na stazi, kao i TV ekran putem kojeg ljekar može pratiti utrku iz pit lanea. Također, u automobilu se nalaze i protivpožarni aparati, defibrilator i mnogo opreme medicinske opreme.

Iz Aston Martina su priznali i da su podaci koje je prikupio ovaj SUV na stazi iskorišteni za razvioj modela DBX 707 visokih performansi.