S V8 motorom
44

Aston Martin 12. februara predstavlja novi Vantage

D. B.
Čekanju je uskoro kraj, kompanija Aston Martin će 12. februara predstaviti novi Vantage. No, to nije sve, jer uz cestovni model stižu trkaći Vantage GT3 i bolid Formule 1 AMR24.

Aston Martin je objavio teaser za novi Vantage s fokusom na prednji blatobran, koji pokazuje Vantageove poznate ventilacijske otvore. Čini se da oni prate oblik i nabor aktuelnog modela, no ipak ima razlika. Riječ je o boljem pogledu na te otvore u odnosu na ono što smo vidjeli na špijunskim fotografijama, a iz nove perspektive stražnji lukovi točkova Vantagea izgledaju "ozbiljno" široki. Ta karakteristika baš i nije bila sakrivena na Astonovim kamufliranim prototipima, no ovaj novi ugao zasigurno naglašava "vizuelnu dramu".

U najavi se ne spominje ništa drugo osim datuma predstavljanja, a to je 12. februar. Ipak, očekuje se AMG-ov poznati 4,0-litarski V8 motor, ali to ne znači da će isporučivati istu snagu kao odlazeći Vantage i ne samo zbog toga što ovaj motor razvija značajno više snage u Mercedes-AMG modelima. Aston Martin DB12 koristi twin-turbo V8 i pruža 680 KS, a izvještaji govore da će novi Vantage značajno nadmašiti odlazeći F1 Edition, koji razvija 535 KS. Stoga nije nemoguće da vidimo novi V8 s više od 600 KS.

Opcija manuelnog mjenjača se ne očekuje jer je i odlazeći model dostupan samo kao automatik. Ipak, specijalna verzija s "manuelcem" mogla bi se pojaviti u budućnosti, jer je Aston Martin ranije istakao da će nuditi ovu opciju u brojčano ograničenim modelima kao što je Valour koji je debitovao prošlog jula.

Sada je preostalo samo da sačekamo dolazak novog Vantagea kako bismo saznali više detalja.