Već očekivano
17

AMG: Naredni Mercedes C63 bit će hibrid

Klix.ba
Paralelno s predstavljanjem osvježenog izdanja modela Mercedes-AMG C63 prvi čovjek AMG-a Tobias Moers najavio je da će najsnažniju C-Klasu naredne generacije pokretati hibridna pogonska opcija.

Prvi čovjek vrhunskih "mađioničara" iz njemačkog gradića Affalterbach na Sajmu automobila u New Yorku, gdje je premijerno predstavljeno osvježeno izdanje C-Klase s oznakom C63, novinarima je rekao da će narednu generaciju Mercedesovog odgovora na BMW M3 pokretati hibridna kombinacija, a vrlo je vjerovatno da će Mercedes-AMG pogon preko zadnje osovine u aktuelnom modelu C63 u narednom pokušaju zamijeniti pogonom preko obje osovine.

Razmišljanja AMG-a o AWD (All Wheel Drive) pogonu ne iznenađuju, jer su Bavarci takav koncept već usvojili s aktuelnom generacijom BMW-a M5, a integralni pogon trebao bi biti od pomoći i jednim i drugim u borbi protiv rješenja koja već godinama nudi Audi Sport.

Što se tiče hibridne opcije, pretpostavlja se da bi narednu generaciju najsnažnije C-Klase mogao pokretati turbobenzinski motor (s manje cilindara u odnosu na AMG-ov aktuelni motor) kojem bi asistirao jedan ili dva elektromotora.

Do tada, temeljito osvježen Mercedes-AMG C63 nudi se u četiri karoserijska oblika. Bez oznake S kupci mogu računati na 4-litarski biturbo V8 motor koji nudi 476 KS i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta, a sa slovom S u spomenuti motor "ugurano" je 510 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu u oba slučaja obavlja se preko novog 9-stepenog automatskog mjenjača kojim je zamijenjen stari 7-stepeni automatski mjenjač.