Vrijedan 250.000 dolara
49

Amerikanac ukrao Porsche 930 Turbo iz muzeja i registrovao ga s lažnim dokumentima

D. B.
Posjedovanje originalnog Porschea 930 Turbo je san za mnoge, a visoke cijene ga čine sve nepristupačnijim. Ipak, Daniel Boyce s Floride se odlučio na radikalan porez kako bi svoj san ostvario.

Boyce nije štedio novac ili pak uzeo pozajmicu, nego je napravio plan i ukrao savršen primjerak Porschea 930 Turbo iz muzeja vrijedan 250.000 dolara, a potom ga registrovao kao potpuno drugačiji 911 koristeći dokumente automobila uništenog prije više od dva desetljeća.

Prilikom krađe je Boyce pomjerio sedam automobila u muzeju Sarasota Classic Car Museum kako bi došao do modela Porsche 930 Turbo iz 1977. godine. Uposlenici muzeja su mu "pomogli" na neki način jer su ostavili ključeve u coupeu smeđe metalik boje. Policija je stigla u muzej iste večeri nakon što se oglasio alarm, ali nije uočila ništa neobično. Međutim, uslijedio je i drugi poziv, a tada su policajci pronašli tragove obijanja na vratima te su uočili da jedan automobil nedostaje.

Ukradeni Porsche su snimile nadzorne kamere u 5:14 sati, no nakon toga se automobilu izgubio svaki trag. Nekoliko dana kasnije je muzej dobio dojavu da je Boyce uočen u sivom Porscheu u jednom skladištu. Istragom je ustanovljeno da je 36-godišnji muškarac registrovao smeđi Porsche na kompaniju Triton Engineering koristeći broj šasije drugog primjerka modela 911 koji je uništen prije 23 godine i prodan otpadu u Kaliforniji.

Utvrđeno je da su račun o prodaji, dokument o registraciji u Maineu, pismo o verifikaciji brojača kilometara i drugi dokumenti korišteni za registraciju Porschea lažni te da je Boyce umiješan u prevaru. On je uhapšen nakon što se nije pojavio poslije optužbe za krađu, a kada je policija dobila nalog za provjeru njegovog mobitela, otkrivena je fotografija ukradenog automobila, kao i kod te broj skladišne jedinice. Tako su policijski službenici na kraju uspjeli pronaći automobil.

Boyce se trenutno nalazi u zatvoru dok policija obavlja istragu.