Dvije kamere pune budžet
37

Američki grad sa 396 stanovnika izdao više od 10.000 kazni za prekoračenje brzine u samo dvije sedmice

D. B.
Screenshot: CBS
Screenshot: CBS
Mali grad Morrison u Coloradu nastavlja održavati svoju reputaciju "grada radara". U periodu od samo dvije sedmice su dvije nove kamere zabilježila 10.287 kršenja ograničenje brzine.

Novi radari su postavljeni u martu, ali je policija u periodu od 60 dana izdavala samo upozorenja. No, taj period je istekao u maju. Jedna kamera je fiksirana na raskrsnici, dok se druga nalazi na prikolici kako bi joj policija po potrebni mogla strateški mijenjati lokaciju.

Kamere su za samo dvije sedmice, odnosno od 8. do 22. maja, zabilježile čak 10.287 prekršaja, a vozači su vozili najmanje 16 km/h više u odnosu na ograničenje brzine koje iznosi 40 km/h.

Šef policije BIll Vinelli je dodao da su policajci lično izdali 135 kazni tokom aprila što je praktično ništa u odnosu na 1.421 prekršaj koji je zabilježila kamera u samo jednom danu u maju.

Zahvaljujući ovim kaznama, u budžetu grada će završiti gotovo 400.000 dolara. Ipak, Vinelli je istakao da kamere nisu tu da prikupljaju novac, nego da su postavljene strateški u cilju povećanja sigurnosti na cestama.

Iako grad ima samo 396 stanovnika, on privlači mnogo posjetitelja i turista.

Gotovo polovina budžeta grada Morrisona je 2021. godine "osigurano" zahvaljujući kaznama za saobraćajne prekršaje.