Jačanje privrednog ambijenta u BiH
0

Ambasador Moon u posjeti kompaniji Prevent Goražde

Klix.ba
Patrick Moon, Nj. E. ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini posjetio je kompaniju Prevent Goražde.
Nj. E. ambasadora Patrick Moona dočekao je menadžment kompanije Prevent Goražde na čelu sa direktorom Harisom Rahmanom.

„Prevent Goražde je u prošloj godini otvorio blizu 1100 novih radnih mjesta i zabilježio enorman rast u proizvodnji autopresvlaka za sedmu generaciju VW-ovog modela Golf“, istakao je direktor Rahman tokom posjete te dodao „značajnu ulogu u ovom uspjehu ima i Agencija za međunarodni razvoj SAD koja je bila inicijator sporazuma o prekvalifikaciji osoba prijavljenih u Federalnom zavodu za zapošljavanje. Potpisivanjem ovog dokumenta nastojali su se stvoriti uslovi za bolju usaglašenost potreba lokalnog tržišta rada. Nj.E. ambasador Patrick Moon danas je još jednom izrazio podršku rastu i povećanju konkurentnosti privatnog sektora u BiH. Zahvaljujemo se na posjeti i interesovanju za našu kompaniju te vjerujemo da će se saradnja u obostranom interesu nastaviti i dalje.“

U susretu sa svojim domaćinima, Nj. E. ambasador Patrick Moon je imao priliku saznati više o procesu razvoja Preventovog proizvodnog postrojenja u Goraždu, te razgovarati o vladinoj podršci, novim investicijama i mjerama politike kojima se pomaže rast privatnog sektora i zapošljavanje u BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o mogućnostima i preprekama sa kojima se susreću bh. kompanije u nastojanjima da povećaju svoju konkurentnost na tržištu, a naglašena je i podrška Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) u ovom segmentu.

U septembru 2011. godine, u Goraždu su USAID-Sida FIRMA projekat, Federalni zavod za zapošljavanje potpisali Sporazum o partnerstvu sa kantonalnom Vladom, predstavnicima lokalnih obrazovnih institucija , tržišta rada i privatnog sektora. Sporazum je omogućio razvijanje i organizaciju programa obuke za šivanje autopresvlaka za 600 novih radnika koji su sukcesivno zapošljavani u fabrici Prevent Goražde. Takođe, potpisivanjem ovog dokumenta nastojao se unaprijediti kvalitet nastavnoih planova i programa i obuke, te unaprijediti konkurentnost kako preduzeća tako i nezaposlenih lica sa područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

Prevent Goražde je članica Prevent grupacije u BiH koja djeluje na sedam lokacija i pri tome zapošljava preko 5000 uposlenika. Ova kompanija je vodeći izvoznik i kontinuirano ulaže u projekte od šireg društvenog značaja. Prevent grupacija proizvodi autopresvlake, kožu i kočione diskove za renomirane svjetske proizvođače automobila te je prisutna u oblasti non-automotiva kroz sektore brodogradnje i zaštitne opreme. Poslujući transparentno i u skladu sa zakonom Prevent je motor razvoja bh. privrede i primjer dobre prakse za strane investitore.