Prirodno okruženje
17

Alpine A110 Cup: Spreman za evropske kružne staze

Klix.ba
Zajednički projekat Alpine, WEC tima Sigmatech i odjela Renault Sport Racing u junu će nastupiti na prvoj od šest planiranih evropskih Cup utrka iza kojih stoji FIA.

Nakon predstavljanja cestovne verzije dugo očekivanog sportskog modela A110, koje je francuska automobilska kompanija pod okriljem Renaulta upriličila na posljednjem izdanju Sajma automobila u Ženevi, predstavljeno je i trkaće Cup izdanje automobila koji će svoje prve "okršaje“ na stazi imati u junu naredne godine.

Alpine A110 Cup pokreće pojačan 1,8-litarski četverocilindarski turbo motor koji u ovom slučaju razvija 270 konjskih snaga (18 više u odnosu na motor u cestovnoj verziji), a za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je 6-stepeni sekvencijalni mjenjač. Tu je i mehanička ograničena blokada diferencijala. Iza ojačanih 18-inčnih felgi kriju se adekvatne Brembo kočnice i Öhlinsovi podesivi amortizeri, a s novim ovjesom podnica automobila (čija masa iznosi samo 1.050 kilograma) bliže je tlu za 40 milimetara.

Pored karakterističnih elemenata koji se inače mogu vidjeti u kabini trkaćeg automobila (sigurnosni kavez, podesive papučice, multifunkcionalni upravljač s info-monitorom, podesivo sjedište s otvorima za sigurnosne pojaseve, automatski aparat za gašenje požara...), Alpine u ovom slučaju nudi i klima-uređaj.

Iza naziva Alpine Europa Cup krije se šest utrka koje će u organizaciji FIA-e naredne godine biti održane na probranim evropskim kružnim stazama. Alpine će napraviti dvadesetak Cup primjeraka koji će se (s prijavom za šampionat) ponuditi po pojedinačnoj cijeni od 120.000 eura. Na svakoj od šest utrka vozači će imati dva treninga, dvije kvalifikacione sesije i dvije polusatne utrke, a nagrada za pobjednika šampionata iznosi više od 160.000 eura.