Korak naprijed
8

Alphabetov samovozeći automobil odsad vozi bez prisustva čovjeka

Klix.ba
Samovozeći automobili u na javnim ulicama već desetljeće, no, u njima je uvijek čovjek koji može preuzeti kontrolu u svakom trenutku. Ipak, automobil kompanije Alphabet, odnosno njene podružnice Waymo, napokon se "riješio" vozača.

Radi se o autonomnom automobilu kompanije Alphabet, koja je u vlasništvu Googlea. Ova kompanija je danas objavila da će uskoro početi prevoziti ljude u svojim autonomnim automobilima bez prisustva "sigurnosnog vozača".

Vožnje će se obavljati na ograničenom području Phoenica, gdje kompanija realizuje svoj projekt zahvaljujući putnicima volonterima.

Ovo je velik korak naprijed za jednu kompaniju koja se bavi autonomnom vožnjom te veliki uspjeh za Google koji pokušava biti predvodnik u komercijalizaciji tehnologije za autonomnu vožnju.

"Želimo da vožnja Waymom postane rutina, tako da ljudi požele koristiti ovakav automobil za svakodnevne potrebe. Potpuno samovozeći automobili su ovdje", izjavio je zvaničnik kompanije Alphabet John Krafick na konferenciji u Portugalu.

On je dodao da će Waymo usluga biti dostupna uskoro te će omogućiti ljudima da pozivaju automobile pomoću mobilne aplikacije, usluge slične Uberu i Lyftu. Waymo se udružio s Lyftom, ali detalji saradnje nisu objavljeni.

Samovozeći automobili bez vozača su testirani na testnoj lokaciji u centralnoj Californiji. Radi se o Chryslerovim porodičnim automobilima s malim grafičkim interfejsom na stražnjem dijelu prednjih sjedišta, koji prikazuje putnicima rutu vožnje, a tu su i dugmad za pozivanje korisničke službe i zaustavljanje automobila.

Alphabetova podružnica Waymo je skupila više testnih kilometara na cestama u odnosu na sve ostale kompanije koje razvijaju pomenutu tehnologiju, uključujući Ford i Uber. No, ove kompanije imaju postojeće mogućnosti proizvodnje i mreže vozača, što Waymu nedostaje.

Krafick je bivši zvaničnik Forda, a otkrio je da će Waymo biti prvobitno dostupan kao on-demand usluga.

Samovozeći automobili će biti dostupni putnicima u odabranim dijelovima Chandlera u predgrađu Phoenixa, a kasnije će se proširiti na cijelu metropolu.