S električnim pogonom
20

Alfa Romeo u aprilu predstavlja baby SUV Milano

D. B.
Iz Alfe Romeo je potvrđeno da će novi kompaktni crossover ove italijanske kompanije biti predstavljen u aprilu.

Alfini stručnjaci završavaju posljednje detalje koji se odnose na "baby" SUV pod nazivom Milano, a koji će zvaničnu premijeru imati 10. aprila. Trenutno se obavlja serija testiranja dinamike i upravljivosti na testnoj lokaciji Balocco, koja je kroz historiju poznata kao Alfino "testno tlo".

Milano će postati prvi Alfin produkcijski serijski model, a iako je riječ o malom električnom crossoveru, velike su šanse da će biti veoma zanimljivim za vožnju. Prije svega, jasno je da Alfa ne proizvodi "dosadne" automobile, a tu je i činjenica da su na modelu Milano radili isti stručnjaci koji potpisuju i modele 4C, 8C i Giulia GTA.

Trenutno se vrše podešavanja dinamike i ovjesa s ciljem da crossover ponudi najbolju upravljivost u klasi.

Model Milano će biti pozicioniran ispod Tonalea, koristit će CMP/eCMP platformu na kojoj su trenutno bazirani Jeep Avenger, Fiat 600e i još neko elektrificiranih vozila iz Stellantisa. I dok će Milano postati prvi Alfin električni model, brend je nagovijestio i verzije s konvencionalnim pogonom.

Kako bi se smanjili troškovi, pretpostavlja se da će Milano koristiti isti 1,2-litarski trocilindrični motor koji pokreće i Avenger. Alfa ima status više sportskog i luksuznijeg brenda u Stellantisu, tako da se očekuje da će Milano sa SUS motorom imati više snage. Podsjećanja radi, Avenger razvija 99 KS, dok nešto s Alfinom oznakom definitivno mora biti snažnije.

Pretpostavlja se da će Milano dobiti isti električni pogon kao i Avenger EV, što znači da je moguće očekivati 154 kS i domet do 402 kilometra.

Gledajući fotografije, može se reći da Milano dijeli dosta karakteristika dizajna s modelima Stelvio i Tonale uprkos kompaktnim dimenzijama.

Cilj Alfe je da do 2025. godine postane potpuno električni brend, tako da bi Milano mogao biti i posljednji Alfin automobil s benzinskim motorom.