U naredne dvije godine
8

Alfa Romeo priprema novi baby SUV, bit će dostupan i kao potpuno električni model

D. B.
Alfa Romea se fokusirala na svoj plan budućih proizvoda, a u naredne dvije godine će predstaviti novi baby crossover.

Novi Alfin mali crossover će biti rival Nissanovom Jukeu, kao i Audijevom modelu Q2. Također, crossover će postati Alfin prvi model dostupan u potpuno električnoj verziji.

Italijanska kompanija je relativno kasno ušla na tržište SUV-ova svojim modelom Stelvio 2017. godine, a nakon njega nastoji da proširi svoju SUV ponudu. Svjesna da gubi udio na tržištu i profit, Alfa je promijenila planove za SUV-ove te u naredna 24 mjeseca donosi dva manja modela. Prvi će biti verzija koncepta Tonale prvi put viđenog na Sajmu automobila u Ženevi, a nakon njega će uslijediti manji crossover.

Nedavno ujedinjenje vlasnika Alfe, grupacije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i PSA grupacije kompaniji Alfa Romeo će omogućiti pristup svim neophodnim mehaničkim komponentama potrebnim za potpunoelektrični crossover, koji bi se brzo našao na tržištu.

Nezvanično, budući crossover će koristiti CMP platformu koja je baza za Peugeot e-208 i Opel Corsu-e. Trenutno ova platforma može primiti litij-jonsku bateriju od 50 kWh te jedan električni motor na prednjoj osovini, a maksimalni domet je oko 322 km.

S obzirom na to da se radi o kompaktnom crossoveru iz B segmenta, teško je vjerovati da će Alfa nešto mijenjati kako bi dobila pogon na sva četiri točka, a i sam automobil će biti namijenjen gradskim ulicama. To će pomoći i da cijena bude niža.

Osim električne, Alfa Romeo će ponuditi i verzije sa konvencionalnim motorima. Očekuje se 1,2-litarski trocilindrični motor koji pokreće aktuelnu Corsu i Peugeot 208. Time će troškovi biti dodatno smanjeni, a model će se brže naći na tržištu.

Međutim, dizajn će biti unikatan. Crossover će imati tanka prednja svijetla i trapezoidnu rešetku hladnjaka, a njegova dužina će iznositi oko 4,1 metar, čime će parirati modelima kao što su Audi Q2 i Nissan Juke.

Model koji će preduhitriti pomenuti električni mali crossover bit će potpuno novi SUV Tonale, koji će biti rival Audiju Q3 i BMW-u X2. Bit će dug 4,25 metara, a prodaja se očekuje krajem ove godine. Potpuno električna varijanta neće biti dostuna, nego će model imati plug-in hibridni pogon koji ima i Jeep Renegade.

Ovo će biti prvi Alfin elektrificirani model, a pokretat će ga kombinacija 1,3-litarskog benzinskog motora i električnog motora postavljenog na stražnju osovinu. Ovaj model će imati pogon na sva četiri točka.

Među modelima koji stižu do 2022. godine bit će i obnovljena Giulia te Stelvio.