Za kupce u Evropi
16

Alfa Romeo osvježio svoje najsnažnije modele, snaga motora ostaje ista

E. L.
Alfa Romeo je za kupce u Evropi pripremio osvježena izdanja najsnažnijih verzija modela Giulia i Stelvio na čijim je prednjim blatobranima čuvena djetelina s četiri lista.

Nakon paketa osvježenja za modele Giulia i Stelvio (s dodatkom Quadrifoglio) koje je kompanija Alfa Romeo krajem prošle godine pripremila za kupce u Sjedinjenim Američkim Državama, slična priča sada se nudi i kupcima na Starom kontinentu.

Alfin najsnažniji SUV Stelvio sada je postavljen na novodizajniranim 21-inčnim aluminijskim felgama koje su rezervisane samo za verziju Quadrifoglio, a i Stelvio i Giuliju krase tamnija kućišta zadnjih LED svjetala i nekoliko novih crnih detalja na karoseriji. U opciji su i tri nove retro boje karoserije, ali i lakši i zvučniji titanijumski izduvni sistem koji "potpisuje“ čuvena slovenačka kompanija Akrapovič.

Novosti u unutrašnjosti uključuju drugačiji multifunkcionalni upravljač, kožom obloženu ručicu mjenjača i sigurnosne pojaseve koji sada mogu biti crveni ili zeleni. Elektropodesiva prednja sportska sjedišta obložena su kombinacijom kože i alkantare, a proširene su i funkcije multimedijalnog sistema kojim se upravlja preko 8,8-inčnog displeja.

Promjena ispod prednjeg poklopca nema, pa oba Q modela i dalje pokreće 2,9-litarski V6 derivat Ferrarija koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 510 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da Alfin sedan s pogonom preko zadnje osovine od 0 do 100 km/h stigne za 3,9 sekundi i razvije 307 km/h. S adaptivnim pogonom preko obje osovine Stelvio do "stotke“ stiže za 3,8 sekundi i razvija 283 km/h.