Paket košta 205.000 eura
2

ABT tunirao Audi RS6 i RS7 na 980 KS

D. B.
Ugledni tuner ABT Sportsline predstavio je RS6 i RS7 Legacy Edition modele.

Riječ je o modelima s 4,0-litarskim bi-turbo motorima, čija je snaga povećana na 1.000 KS i 1.150 Nm obrtnog momenta, a cijeli paket košta 205.000 eura.

Modeli moraju koristiti 102-oktansko gorivo kako bi isporučili svu dostupnu snagu. Ukoliko koriste 98-oktansko gorivo, snaga će pasti na 927 KS i 1.050 Nm obrtnog momenta.

ABT je poradio na motoru kako bi izvukao pomenutu snagu, ugrađeni su kovanin klipovi, ojačane klipnjače, kao i osovinice klipova. Tu su karbonska usisna grana, poboljšani turbopunjači i veći usisnici zraka, kao i dodatni hladnjaci ulja te unaprijeđeni međuhladnjaci.

Sistem indirektnog ubrizgavanja vode/etanola (IWI) nalazi se na listi značajnih poboljšanja. Elektronska upravljačka jedinica kontrolište ovu tehnologiju.

"Ovo omogućava veći dovod zraka za za sagorijevanje goriva, što rezultira trajno boljim performansama", rekao je Thomas Biermaier, direktor kompanije ABT Sportsline.

Treba reći da je tuner ugradio i rezervoar od 15 litara za vodu i etanol, koji je postavljen u prtljažniku, a puni putem otvora koji se nalazi odmah pored čepa za rezervoar goriva. ABT procjenjuje da vozači mogu preći 3.000 kilometara s jednim punjenjem, a stanje spremnika prikazuje aplikacija myABT. Nakon što se IWI tekućina potroši, vlasnici će trebati naručiti novu količinu od ABT-a.

Aktiviranje IWI sistema se postiže odabirom RS moda vožnje i držanjem tog dugmeta u trajanju od jedne sekunde, a nakon toga dodatna snaga postaje dostupna.