Automobili
0

50. rođendan Volvo sigurnosnog pojasa

FENA
Prvi automobil na svijetu sa serijski ugrađenim sigurnosnim pojasom u tri tačke bio je Volvo PV544, koji je bio isporučen u Volvo koncesiji u švedskom gradu Kristianstad. Bilo je to 13. augusta 1959. godine, a u sljedećih 50 godina sigurnosni pojas spasio je više od milion života, javljaju hrvatski mediji.

Do današnjeg dana sigurnosni pojas u tri tačke ostaje najvažnija sigurnosna oprema automobila. On je najšire upotrebljavani te najvažniji sigurnosni izum u 120 godina dugoj automobilskoj historiji. To je pojas koji veže čovjeka i automobil. To je pojas koji zadržava sve suvozače u sudaru. U isto vrijeme suvozači su vezani za mjesto u automobilu izbjegavajući rizik da budu 'porazbacani' po unutrašnjosti vozila kao i to da budu izbačeni iz njega.

Na skandinavskom tržištu, Volvo PV544 i Volvo Amazon (120) su bili prvi automobili s ugrađenom svjetskom sigurnosnom inovacijom. Volvo je bio prvi proizvođač automobila koji je serijski počeo ugrađivati sigurnosne pojaseve u tri tačke. Izum je bio patentiran kao otvoreni patent, tako da je svako ko je želio ugrađivati ovakve pojaseve to mogao učiti potpuno besplatno.

Napravljen je veliki korak u povećanju sigurnosti, ali sigurnosni pojas u tri tačke nije doživio instant slavu. Trebalo je proći još par godina prije nego što su kupci, a zatim i proizvođači shvatili da je sigurnosni pojas uspješan čuvar života.

Ponajprije u SAD-u, a zatim i ostalim državama, Volvo je pokrenuo prodaju automobila sa sigurnosnim pojasom u tri tačke još 1963. godine. Nakon pokretanja prodaje, Volvo je izvršio i niz testova s proklizavanjem i sudarima automobila opremljenim različitim tipovima sigurnosnih pojaseva. Rezultati su bili kristalno jasni: Volvo sigurnosni pojas u tri tačke je pružio daleko najbolju zaštitu za sve putnike u vozilima.

Nakon par godina, tačnije 1967. godine, Volvo je predstavio svoj pionirski izvještaj '28.000 nesreća' na konferenciji o sigurnosti u saobraćaju u SAD-u. Izvještaj se temeljio na podacima dobivenim o automobilskim nesrećama u kojima su sudjelovali Volvo automobili u Švedskoj u trajanju od godine dana. Ponovo se rezultati bili nedvosmisleni - i svijet je napokon počeo obraćati pažnju. Izvještaj je pokazao da sigurnosni pojas spašava živote i umanjuje ozljede za 50 do 60 posto.

Danas se sigurnosni pojas u tri tačke u automobilima ugrađuju serijski po cijelom svijetu. Volvo je predstavio ovu posebnost kao standard na prednjim i stražnjim sjedalima još 1967. godine. Moderni sigurnosni pojas je kamen temeljac unutarnje sigurnosti automobila, radeći zajedno sa zračnim jastucima te zatezačima pojaseva s ograničenjem sile. Pojas se sam postavlja u ispravan položaj u slučaju sudara – zatezač pojasa se steže preko grudiju. To se događa u pravom trenutku kako bi se tijelo zaustavilo u neželjenu pokretu što je moguće nježnije.

Sigurnosni pojas u tri tačke spašava živote već 50 godina i nastaviti će činiti isto u budućnosti. U SAD-u je procijenjeno da bi svaki postotak povećane upotrebe spasio 270 života godišnje.

Studije u Europi pokazuju da bi se svake godine moglo spasiti još 7 000 života kada bi postotak upotrebe pojaseva u svim zemljama EU-a bio na istoj razini kao u slučaju Švedske, a potencijal je još veći u dijelovima Afrike, Azije i Južne Amerike gdje se broj vozila naglo povećava iz godine u godinu.