auto
4

398.000 dolara za jedinstveni Ford Mustang

Klix.ba
Ford Mustang U.S. Air Force Thunderbirds Edition, koji je napravljen u čast 60 godina od nastanka poznate američke akrobatske grupe Thunderbirds, u sastavu američkih zračnih snaga, prodat je na aukciji za 398.000 dolara, koliko je na kraju ponudio James Slattery iz San Diega (SAD).

Sav novac namijenjen je obuci budućih pilota kroz program EAA Young Eagles. Baziran na Mustangu GT jedinstveni automobil obojen je po trobojnoj shemi boja koje se mogu vidjeti na avionima F-16 Falcon, koje grupa Thunderbirds koristi u svojim fantastičnim nastupima na aeromitinzima širom svijeta.

Mustang je postavljen na 22-inčnim felgama i dodatno proširen adekvatnim karoserijskim komponentama. Iznad glava putnika nalazi se stakleni krov. Tu su i sportski ovjes, Brembo kočnice i motor potpomognut mehaničkim kompresorom.

Unutrašnjost je dobila novu instrumentnu tablu, unaprijeđen navigacioni sistem i par vrhunskih Recaro sjedišta. Zanimljiv detalj je osvjetljenje pragova u obliku aviona. Posjedovanje dozvole za letenje nije obavezno.