"Swap to Stop"
8

Zamjena umjesto zabrane: Kako se jedna od najbogatijih zemalja bori sa pušenjem

Govoreći u Westminsterskoj palači na koji način bi mogao da se smanji pritisak na zdravstveni sistem u Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Rishi Sunak je borbu protiv duhanskog dima označio kao ključnu, prenio je EUreporter.

Britanski premijer adekvatan odgovor vidi u strategiji "Swap to stop", odnosno, podsticanju bezdimnih alternativa kao pragmatičnom rješenju u odnosu na klasično pušenje. Također, ističe se važnost da građani, a posebno pušači budu informisani kako bi donijeli najbolje odluke za sebe.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je prepoznato da će punoljetni pušači lakše prestati da puše ako im se ponudi sigurna alternativa, koja zadovoljava njihovu potrebu za nikotinom.

"Ako pomognemo odraslim pušačima da pređu sa cigareta na bezdimne alternative, to može donijeti konkretne prednosti po javno zdravlje; bolje je pravovremeno reagovati nego čekati da se pojavi veći problem pa djelovati", smatra britanski premijer.

On povezuje ovu politiku sa širim pristupom javnom zdravlju. Ukazao je na deklaracije koje se nalaze na hrani i piću koje informišu kupce o broju kalorija, kao i na osiguranje lijekova protiv gojaznosti onima kojima je potrebna ozbiljnija pomoć. Sam premijer ne puši i ne pije, ali priznaje da je zavisan od pića koje sadrži šećer iz trske, a ne fruktozu, što je bolje za njega.

S tom njegovom tvrdnjom se ne bi složila Svjetska zdravstvena zajednica (WHO) koja sugeriše da prestanemo konzumirati šećer, bez prelaska na zamjene za šećer. Suprotno od nje, Britanska državna zdravstvena služba tvrdi da svi zaslađivači na tržištu prolaze "strogu procjenu sigurnosti", a to mišljenje dijele i američka Agencija za hranu i lijekove, kao i njemački Savezni institut za procjenu rizika.

WHO se rukovodi principom zabrane i kada je riječ o bezdimnim alternativama, uprkos tome što one mogu imati važnu ulogu kao bolja opcija za pušače koji ne žele da prestanu pušiti, sa čime su saglasna, ne samo zdravstvena tijela u UK, već, primjerice, i u Holandiji. Tokom protekle decenije značajno je porasla podrška institucija javnog zdravlja i stručnjaka koji prepoznaju bezdimne alternative kao bolji izbor za pušače.

Nije slučajnost da je najniža stopa pušenja, od samo 5 posto, u Evropi u Švedskoj, koja je odavno uvela alternativu konzumiranju cigareta, u obliku duhana za oralnu upotrebu. Stopa karcinoma, uključujući karcinom usne duplje, značajno je smanjena otkako su Šveđani ostavili cigarete, pri čemu oni koji ne mogu da ostave nikotin često prelaze na manje štetne zamjene.

U idealnom svijetu bi najbolji način iskorijenjivanja cigareta bio da ljudi nikad ne počnu pušiti. Međutim, idealizam ne treba da bude neprijatelj dobrom i zato su elektronske cigarete i druge bezdimne alternative bolji, a često i jedni način da pušači ostave cigarete.