Bez glasova protiv
60

Uprkos zabrinutosti SAD-a i EU, na čelu Skupštine Crne Gore od danas prosrpski i proruski Andrija Mandić

M. G.
Prosrpski i proruski lider koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić izabran je danas za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Na tajnom glasanju u nastavku sjednice koja je počela 27. jula za izbor Mandića glasalo je 49 poslanika vladajuće kolacije, a nije bilo glasova protiv. Mandić je nakon izbora položio zakletvu.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca, Hrvatske građanske inicijative i Građanskog pokreta URA.

Mandić je, nakon rasprave na sjednici Skupštine Crne Gore rekao da je njegova misija da pomiri Crnu Goru.

"Ovo je najduža rasprava o kandidatu za predsjednika Skupštine i ovoliko uvreda ne sjećam se da je u ovom parlamentu sasuto prema bilo kojem pojedincu, a ne poslaniku koji ima najviše iskustva", rekao je Mandić.

Funkcija predsjednika Skupštine pripala je Koaliciji Za budućnost Crne Gore po sporazumu koji su ranije potpisali konstituenti nove vlasti.

Koalicija Za budućnost Crne Gore se zauzvrat obavezala da će podržati izbor Vlade mandatara Milojka Spajića, u koju će i zvanično ući nakon rekonstrukcije koja je najavljena za godinu.

Nedavno su SAD saopćile da su veoma zabrinute za novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gore i time da će novu vladu činiti stranke i lideri koji se aktivno protive euroatlantskim vrijednostima. Slično saopćenje uputila je i Evropska unija.

Partija DF podržava ukidanje sankcija Rusiji, ne priznaju nezavisnost Kosova, protivnici su članstva Crne Gore u NATO, a taođer u više navrata su negirali genocid u Srebrenici.