Lice s potjernice
43

Ukrajinci podižu optužnicu protiv šefice Centralne banke Rusije, prijeti joj doživotna kazna

V. K.
Elvira Nabiulina (Foto: Twitter/SBU)
Elvira Nabiulina (Foto: Twitter/SBU)
Služba bezbjednosti Ukrajine podigla je novu optužnicu protiv ruskih zvaničnika, a ovaj put na listi se našla i šefica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina.

Kako su naveli iz ove službe, ukrajinski obavještajci prikupili su dokaze o učešću Nabiuline u finansiranju vojnih potreba vojske Ruske Federacije.

"Upravo je ona organizovala uvođenje tzv. 'zone rublje' u privremeno okupiranim područjima juga i istoka Ukrajine. Da bi to učinila, dala je instrukcije za otvaranje filijala Promsviazbanke pod kontrolom Kremlja u zauzetim filijalama ukrajinskih finansijskih institucija", pojašnjava se.

Također, prema Ukrajincima, Nabiulina je učestvovala i u pomaganju lokalnim okupacionim upravama Ruske Federacije u blokiranju cirkulacije ukrajinske valute - grivnje.

"Da bi to sproveo, neprijatelj je zabranio elektronske transakcije i gotovinsko plaćanje u grivnjama na okupiranom teritoriju, a također je onemogućeno prikupljanje ukrajinske valute", naveli su iz SBU-a.

Sve ove radnje usmjerene su bile na to da se finansiraju potrebe vojno-industrijskog kompleksa Rusije.

"Na osnovu dokaza SBU-a, šefica Centralne banke obaviještena je o sumnji da je počinila krivično djelo namjerne radnje s ciljem promjene granica teritorije i državne granice Ukrajine", ističu iz SBU-a.

Na kraju, ukrajinska služba je pojasnila kako je u toko rješavanje dokumentacije za stavljanje Nabiuline na međunarodnu potjernicu.

"Kazna zbog kršenja Člana 110. Krivičnog zakona Ukrajine predviđa zatvor u trajanju od 10 do 15 godina ili doživotni zatvor s oduzimanjem imovine", zaključili su.