Samit COP27
3

Žestok govor premijerke Barbadosa: Plaćamo ceh klimatskog sloma za koji nismo krivi

V. K.
Premijerka Barbadosa Mia Mottley (Screenshot: COP27)
Premijerka Barbadosa Mia Mottley (Screenshot: COP27)
Premijerka Barbadosa Mia Mottley imala je zapažen govor tokom prvog dana klimatskog samita COP27 koji se održava u Egiptu.

Iako su ovakvi događaji gotovo uvijek obilježeni uobičajenim floskulama i frazama lidera najvećih i najjačih zemalja svijeta, oni ujedno predstavljaju i jedinstvenu priliku i onim manje poznatim liderima da kažu "sve što im je na duši".

Tu šansu iskoristila je i Mottley koja je žestoko kritikovala bogate zemlje te je poručila kako su prosperitet i visoke emisije ugljika bogatog svijeta postignuti na račun siromašnih u prošlim vremenima.

Sada, u trenucima klimatskih promjena, siromašni su primorani da snose posljedice kao žrtve klimatskog sloma koji nisu izazvali.

"Mi smo bili ti čije su krv, znoj i suze finansirale industrijsku revoluciju. Da li se sada suočavamo s dvostrukom opasnošću jer moramo platiti ceh kao rezultat tih stakleničkih plinova iz industrijske revolucije? To je suštinski nepravedno", rekla je premijerka.

Između ostalog, premijerka Barbadosa oštro je kritikovala i Svjetsku banku za koju smatra da nije učinila mnogo kada je riječ o fokusu na klimu.

"Moramo imati drugačiji pristup kako bismo omogućili grantove onim zemljama koje pate od katastrofa. Ukoliko se to ne dogodi, u budućnosti ćemo vidjeti porast klimatskih izbjeglica. Znamo da će do 2050. godine 21 milion klimatskih izbjeglica prerasti u milijardu", rekla je Mottley.