Svijet
15

Žena koja je koristila Facebook i uzrokovala nesreću optužena za ubistvo

Klix.ba
Abby Sletten
Abby Sletten
Žena iz Sjeverne Dakote koja je koristila Facebook tokom vožnje i potom udarila u drugi automobil, usljed čega je poginula jedna osoba, optužena je za ubistvo iz nehata.

Dvadesetogodišnja Abby Sletten se u srijedu pojavila na sudu kako bi se suočila sa optužbom za ubistvo iz nehata nakon što je pri brzini od 137 km/h na autoputu u Sjevernoj Dakoti 27. maja ove godine udarila u drugi automobil. Uzrok saobraćajne nesreće je to što je Abby tokom vožnje koristila mobitel i provjeravala Facebook.

Drugim automobilom je upravljala Jennifer Meyers, a s njom su bile njena kćerka i 89-godišnja prabaka. Svjedoci nesreće su rekli da su vidjeli kako Jennifer usporava i pali žmigavac kada se u njen automobil svojim Fordom Escape doslovno zabila Abby. Dogodilo se to na autoputu I-29.

Sletten nije kočila i gotovo je udarila i automobil svjedoka nakon što se sudarila sa automobilom koji je vozila Meyers.

U silovitom udaru je preminula osamdesetdevetogodišnja starica, a djevojčica je povrijeđena.

Istražitelji su dobili nalog te su provjerili mobitel koji je Abby koristila u trenutku nesreće. Ustanovili su da je gledala fotografije putem aplikacije popularne društvene mreže Facebook. Osim toga, slala je i poruke tokom vožnje. Nepostojanje tragova kočenja pokazuje da ona nije ni vidjela automobil u koji je udarila.

Policija je 27. augusta dobila nalog za njeno hapšenje.

Prema zakonima Sjeverne Dakote, koji su na snazi od 2011. godine, vozačima je tokom vožnje zabranjeno čitanje, pisanje i slanje poruka bilo koje vrste. Kazna za kršenje zakona je 100 dolara.

Abby Sletten će se ponovo pojaviti an sudu 8. oktobra.