Pokrenute reforme
35

Zemlje EU nakon cjelodnevne rasprave postigle veliki dogovor o migracijama i azilu

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje Evropske unije postigle su veliki dogovor za preuređenje politike migracija i azila u bloku, što predstavlja prvi iskorak nakon godina ogorčenih debata u kojima su zemlje članice bile suprotnih stavova.

Nakon što je izglasano zajedničko stajalište država članica, slijede pregovori s Evropskim parlamentom.

Sporazum otvara put za uvođenje novih pravila za kolektivno upravljanje prijemom i preseljenjem tražilaca azila. EU je prošle godine primila više od 962.000 zahtjeva za azil, što je najveći broj od 2016. godine.

Pravila su stavljena na glasanje tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu, a razgovori su se pokazali teškim i mukotrpnim, ministri i njihovi zamjenici proveli su skoro čitav dan praveći kompromisne tekstove.

Švedska, zemlja koja predsjedava rotirajućim predsjedavajućim Vijećem EU, insisirala je da se pregovori nastave pregovore dok se ne postigne širok konsenzus.

Na kraju, nova pravila su prihvaćena sa većim brojem glasova nego što se očekivalo.

Italija, zemlja koja je proglasila vanredno stanje kako bi se izborila sa naglim porastom broja migranata, glasala je za prijedlog.

"Nisam bila sigurna da će ovaj dan doći. Ovo je veliki dan za nas", rekla je Maria Malmer Stenergard, švedska ministrica migracija, slaveći taj trenutak uz aplauz svojih kolega.

Pravila usvojena danas proizilaze iz Novog pakta o migracijama i azilu, prijedloga koji je Evropska komisija predstavila još u septembru 2020. godine.

Najinovativniji element pakta je sistem "obavezne solidarnosti" koji bi državama članicama dao dvije glavne opcije u vremenima migracijskog pritiska.

Prihvatiti određeni broj preseljenih tražilaca azila, ili platiti za povratak odbijenih aplikanata u njihovu zemlju porijekla.

Glasalo se o mehanizmu solidarnosti, zajedno sa novim pravilima o graničnim procedurama.

Prema najnovijem prijedlogu koji je izradila Švedska, iznos preseljenja je određen na 35.000 tražilaca azila godišnje u cijelom bloku, dok se procjenjuje da će finansijski doprinos koštati 20.000 eura za svakog odbijenog podnosioca zahtjeva.

Politički sporazum sada će omogućiti Vijeću EU da započne pregovore sa Evropskim parlamentom s ciljem da se zakon usvoji prije izbora za EU sljedeće godine.