Svijet
0

Zbog velikih požara na Kanarskim ostrvima evakuirano 14 000 ljudi

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Oko 14.000 ljudi je evakuirano iz kuća, hotela i kampova zbog velikih požara koji su već progutali 35.000 hektara četinarskih šuma i rastinja na popularnoj španskoj turističkoj destinaciji Kanarskim ostrvima, saopćila je danas regionalna vlada.

Predsjednik vlade Kanarskih ostrva Paulino Rivero objasnio da je da situacija složena zbog visokih temperatura i jakog vetra koji potpiruju vatru i dodatno otežavaju posao vatrogasaca.

"Ovo su najveći požari zabilježeni u arhipelagu u posljednjih nekoliko decenija", rekao je Rivero na konferenciji za novinare na kojoj je najavio finansijsku pomoć ljudima kojima je vatrena stihija uništila imovinu.

U međuvremenu je španski premijer Jose Luis Rodriguez Sapatero doputovao na kanarska ostrva Tenerife i Gran Kanarija na kojima bukte požari kako bi iz prve ruke stekao uvid u situaciju.

U požarima nema povrijeđenih, a vatrena stihija je mahom zahvatila unutrašnjost dva ostrva, dok je obala, koja u ovo doba godine vrvi od turista, za sada nepogođena.

Španski ministar za zaštitu životne sredine Cristina Narbona rekla je da situacija zahtijeva "maksimalan oprez" i saopćila da će vlada uputiti avione i vojsku da pomognu u gašenju požara na ostrvima Tenerife i Gran Kanarija, koji se nalaze u Atlantskom okeanu, zapadno od Maroka.

Prema procjeni fondacije za pošumljavanje Kanarskih ostrva - Foresta, vatra je uništila više od trećine površina pod šumom na ostrvu Gran Kanarija.

Najteže su pogođene Tenerife - tamo je evakuirano skoro 9.000 ljudi, spaljena je vegetacija na površini od 15.000 hektara i uništeno 900 kuća.

Na ostrvu Gran Kanarija uništena je vegetacija na površini od 10.000 hektara i evakuirano 5.200 ljudi. Policija je u subotu uhapsila čovjeka koji je priznao da je podmetnuo požar na tom ostrvu da bi sačuvao posao šumskog rendžera, pošto mu je isticao ugovor o zaposljenju.

Manji požari registrirani su i na kanarskim ostrvima La Gomera i La Palma.

Mještani ističu da se prvi put desilo da požari istovremeno bukte na četiri od ukupno sedam Kanarskih ostrva, javile su novinske agencije.