Većina mladih iz Izraela
29

Zbog tajnog tunela došlo do žestokog sukoba u sinagogi u New Yorku, desila se i hapšenja

F. H.
Screenshot
Screenshot
Neobični prizori izbili su u ponedjeljak u sinagogi u Brooklynu nakon što su građevinski radnici stigli ispuniti tunel koji je nezakonito iskopan u zemlji, a mladi radikalni jevreji popeli su se na stazu kako bi spriječili njegovo zatvaranje.

Deset ljudi je uhapšeno, izvijestili su lokalni mediji, kada je njujorška policija pozvana da uguši pobunu, a video kamere su snimale haos dok su se policajci sukobljavali sa zajednicom.

Rabin koji vodi sinagogu, Yosef Braun, rekao je da su postupci mladića strašni i sramota za sveto mjesto.

Vjeruje se da spor proizlazi iz desetljećima dugog raskola unutar Chabada, jedne od najvećih skupina hasidskih jevreja na svijetu, koji sukobljava Chabad-Lubavitch pokret protiv vodstva sinagoge.

Dvije strane se ne slažu oko toga tko je legalni vlasnik sto godina stare kuće i koja služi kao Svjetsko sjedište Chabad-Lubavitch.

Članovi Chabad-Lubavitch već mjesecima kopaju tunele ispod sinagoge na adresi 770 Eastern Parkway, u četvrti Crown Heights u Brooklynu.

Svrha tunela nije jasna: web stranica Forward.com izvijestila je da je dizajniran da dođe do napuštene ženske mikve, ili ritualnog kupanja. Internetska stranica navodi da je tunel iskopan kako bi se proširila sinagoga, iako nije bilo jasno kako će se to učiniti.

Tuneli su otkriveni u decembru a čelnici sinagoge pozvali su građevinske inženjere da procijene štetu.

U ponedjeljak su stigle mješalice za cement kako bi zatrpale tunele, a mladi radikalni jevreji reagirali su bijesno, mnogi od njih čupali su drvene zidove koji su skrivali ulaz u tajne tunele i trčali u njih kako bi spriječili njihovo zatrpavanje.

Video podijeljen na društvenim mrežama prikazuje desetke policajaca njujorške policije kako dolaze na mjesto događaja i pokušavaju gurnuti bijesne mladiće natrag od ulaza u tunel.

Neki od muškaraca pokušavaju se vratiti kroz tunele, dok se velika gomila ruga policiji. Izvan sinagoge policajci njujorške policije zadržali su muškarce. Jedan čovjek izaziva policajca njujorške policije, koji odgovara: Mi to ne radimo u Americi.

Hasidska novinska stranica COL Live izvijestila je da su mnogi mladići iz Izraela.

Nakon nekoliko sati, policajci njujorške policije viđeni su kako iz tunela izvode muškarce s lisicama na rukama. Videozapisi također pokazuju najmanje jednog člana zajednice koji koristi tunele kako bi došao do pločnika izvan zgrade.

Braun, rabin sinagoge, osudio je mladiće. Rekao je da su stigli na mjesto spremni uništiti i unakaziti Svete zidove i pozvao je ostale članove svoje zajednice da ih prozovu na sve moguće načine i oštrim riječima. Braun je rekao da je užasnut što su vandalizirali shul, odnosno sinagogu. Rekao je da je rušiti i uništiti Shul, bez obzira na opasni aspekt, bez obzira na vjerski aspekt, zapanjujuće.

Braun je rekao da su postupci mladića bolni za njegovu zajednicu.

"Treba ih staviti na svoje mjesto, staviti na svoje mjesto, u toliko mnogo značenja te riječi", zaključio je.