Upozorenje UNICEF-a
0

Zbog rata čitava generacija sirijske djece može biti izgubljena

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svakog dana raste opasnost da čitava generacija sirijske djece bude izgubljena zbog građanskog rata, upozorio je danas UNICEF navodeći da postoji hitna potreba za sredstvima za rješavnje krize u toj zemlji.

UNICEF je istakao da je skoro polovina od četiri miliona ljudi u Siriji kojoj je hitno potrebna pomoć maloljetna, a četvrtina njih je mlađe od pet godina.

Oko 800.000 djece mlađe od 14 godina interno je raseljeno zbog sukoba, dok je više od pola miliona djece izbjeglo u susjedne zemlje, navodi se u izvještaju ove organizacije objavljenom dvije godine poslije početka sukoba u Siriji.

"Milioni djece u Siriji i u regionu gledaju kako njihova budućnost nestaje u ruševinama i razaranjima“, izjavio je direktor UNICEF-a Anthony Lake.

On je dodao da sukob ulazi u treću godinu, a rizik da će biti izgubljena generacije sirijske djece svakog dana se povećava.

U izvještaju se navodi da je svaka peta škola u Siriji uništena, oštećena ili se koristi kao sklonište za raseljene porodice. U Alepu samo šest odsto djece ide u školu.

"Veliki broj djece pati od psihološke traume zbog toga što su vidjeli ubijanje članova porodice, zbog odvajanja od roditelja ili su prestravljena zbog stalnog bombardovanja i granatiranja“, naglasio je Lake.

Ova agencija UN je istakla da nema dovoljno sredstava da pomogne svoj djeci kojoj je pomoć potrebna, upozoravajući da će na kraju marta morati da obustavi nekoliko isporuka pomoći od koje zavise životi djece, ako ne dobije veća sredstva.

UNICEF je objavio da je do sada dobio samo 20 posto do ukupno 195 miliona dolara koje je tražio za pomoć djeci i ženama pogođenim krizom u Siriji i susjednim zemljama do kraja juna.

Agencija upozorava da će bez većih sredstava uskoro morati da prestane sa obezbjeđivanjem pitke vode i pružanjem medicinske pomoći i hitne medicinske zaštite.