Južni Ural
77

Zbog pucanja brane u Rusiji evakuisano nekoliko hiljada građana, brojni domovi poplavljeni

V. K.
Foto: Telegram
Nekoliko hiljada ljudi evakuisano je iz ruske oblasti Orenburg koja se nalazi u južnom Uralu nakon poplava koje su dovele i do pucanja brane.

Zbog topljenja snijega, vodostaj rijeka u Rusiji je u porastu, a svake godine upravo rijeka Ural pravi i najveće probleme što su na svojoj koži najbolje osjetili građani grada Orsk koji se nalazi u blizini granice s Kazahstanom.

Rijeka Ural dovela je do probijanja brane, a nivo vode za samo nekoliko sati porastao je za četiri metra.

Službe hitne pomoći radile su cijeli dan na evakuaciji stanovnika, a iz ureda šefa regije su saopćili kako je poplavama pogođeno 2.500 domova.

"Situacija nam ne ostavlja izbora. Noću rijeka može dostići kritični nivo. Pozivam sve u poplavljenoj zoni da odmah napuste svoje kuće", rekao je gradonačelnik Sergej Salmin.

Povodom situacije u regiji oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je naredio šefu Ministarstva za vanredne situacije da ode u Orenburg i prati situaciju na terenu.

"Putin je dao instrukcije Aleksandru Kurenkovu da odmah otputuje u zonu prirodne katastrofe kako bi organizovao sve neophodne radove za pomoć ljudima i otklanjanje posljedica prirodne katastrofe", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.