Independent objavio fotografije
2

Zbog proširenja i urbanizacije nestaju sveta mjesta u Mekki

Klix.ba
Vlasti Saudijske Arabije odlučile su da nastave s izgradnjom i proširenjem Mekke, svetog mjesta muslimana. Stručnjaci strahuju da će zbog modernizacije nastradati brojna svetišta i građevine od velikog kulturnog i duhovnog značaja. To dokazuju i fotografije koje je objavio britanski list Independent, za koje tvrde da Saudijska Arabija ne želi da budu objavljene.

Na istočnoj strani Masdžid al-Harama nalaze se teške mašine koje danonoćno kopaju kako bi se proširilo dvorište i kako bi tokom hadža što više ljudi tu moglo obavljati namaz.

Masdžid al-Haram ili Sveta džamija je najsvetije mjesto muslimana jer se u dvorištu nalazi Kaba, građevina u obliku kocke prema kojoj se muslimani okreću u vrijeme molitve.

Najnovije proširenje prostora oko Kabe izazvalo je uzbunu među naučnicima i arheolozima. Proširenjem prostora bit će srušeni mnogi stubovi koji datiraju iz osmanskog perioda, a Independent piše da se pretpostavlja da je srušen jedan stub koji je označavao mjesto odakle je poslanik Muhamed a. s. krenuo na nebesko putovanje krilatim konjem koji ga je odveo u Jerusalem, a zatim izdigao na nebo.

Vlasti Saudijske Arabije sve više novca ulažu kako bi proširili i modernizovali Mekku i Medinu, sveta mjesta gdje dolaze milioni hodočasnika.

Najviše se radi na proširenju Masdžid al-Harema i Mesdžida Nabawi, odnosno Poslanikove džamije u Medini gdje je ukopan Muhamed a. s.

Potreba za proširenjem postoji, ali saudijske vlasti našle su se na udaru kritika jer "bezobzirno zanemaruju arheološku, kulturnu i historijsku baštinu svetih islamskih gradova", piše Independent.

Naime, u posljednjem desetljeću Mekka je iz prašnjave pustinje transformisana u veliku svjetlucavu metropolu punu nebodera, trgovačkih centara i luksuznih apartmana.

Institut Gulf iz Washingtona procjenjuje da je više od 95 posto objekata starih više od hiljadu godina srušeno u Mekki u posljednja dva stoljeća. Više historijskih znamenitosti koje su datirale još od nastanka islama zauvijek su nestale, stoga naučnici sada pokušavaju apelovati na vlasti kako bi zaštitili historijsko blago i ne dozvolili da bude uništeno u želji za izgradnjom, proširenjem, urbanizacijom i modernizacijom.

"Mnogi od stubova koji bivaju srušeni označavali su određena područja gdje je poslanik bio i gdje je molio. Ukoliko to bude srušeno generacije koje dolaze nikada neće znati gdje su se te lokacije nalazile. Postoje načini da se Mekka i Medina prošire, ali ne na način da se uništava baština". kazao je dr. Irfan al-Alawi, direktor Fondacije za zaštitu islamske baštine, piše Independent.

List navodi da kralj Abdullah bin Abdul Aziz uzima u obzir i savjete stručnjaka, te da su zbog zaštite baštine neki od prvobitnih planova već promijenjeni, no ipak nije dovoljno urađeno da se sačuva historijsko blago.