Uspješna razmjena
48

Zbog čega je ruski trgovac oružjem Viktor Bout toliko važan za Putina

B. H.
Viktor Bout nakon izručenja u SAD 2010. godine (Foto:DEA)
Viktor Bout nakon izručenja u SAD 2010. godine (Foto:DEA)
SAD i Rusija dogovorile su razmjenu zatvorene američke košarkašice Brittney Griner za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je u američkom zatvoru proveo 12 godina, a mnogi se pitaju zbog čega je Bout toliko važan za Putina.

Na površini, Brittney Griner i Viktor Bout optuženi su za potpuno različite zločine. Griner je osuđena na rusku kaznenu koloniju zbog posjedovanja jednog grama ulja kanabisa. Bout je navodno najuspješniji trgovac oružjem u proteklim desetljećima, raspirujući sukobe u Africi i izvan nje, a osuđen je na američkom sudu za planiranje ubijanja Amerikanaca,.

Ali okolnosti i politički pritisak na obje strane preokrenuli su tu neravnotežu. Griner je stekla značaj za Amerikance, temeljen na njezinim tvrdnjama o nevinosti i njenom očitom otimanju kao geopolitičkog pijuna uoči ruske invazije na Ukrajinu, koji je naložio Bidenovoj administraciji da započne pregovore s Kremljom u najgoroj tački američko-ruskih odnosa od kraja Hladnog rata.

Boutova prevelika važnost za Rusiju uvijek je bila veća zagonetka. Kako jedan čovjek može biti toliko vrijedan Moskvi da provode desetljeća tražeći njegovo oslobađanje na bilo kojem nivou, a pritom biti samo nedužni i nesretni globalni pilot i trgovac, kao što je tvrdio?

Viktor Bout je poliglot koji je rječiv, šarmantan i može beskrajno govoriti o popisu političkih likova s ​​kojima je u ličnim odnosima na globalnom nivou.

Optužen je, od strane brojnih analitičara i istraga UN-a, za distribuisanje oružja diljem Afrike tokom 90-ih i ranih 2000-ih, što je on negirao. Bilo je optužbi da je čak naoružao Al Qaidu, što je on također negirao. Bilo je malo toga za što nije bio optužen, i nekoliko stvari koje nije poricao. Postao je svojevrsni bauk i fokus filma s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi pod nazivom "Gospodar rata".

Ono zbog čega je proveo 14 godina u zatvoru i zbog čega je izručen SAD-u bila je složena istraga američke Agencije za suzbijanje droga, u kojoj je bio prevaren da pristane isporučiti oružje američkim agentima koji su se pretvarali da su kolumbijski teroristi, oružje namijenjeno u pokušaju ubijanja Amerikanaca. Čudno je da je nakon svih zločina za koje je Bout optužen, onaj za koji je odležao u zatvoru bio zavjera a ne djelo.

Bio je vojni prevoditelj sa sovjetskom prošlošću. Ali postoje tvrdnje da je radio u ruskoj obavještajnoj službi i da im je postao prednost u opskrbi oružjem diljem svijeta kako bi ojačao geopolitičke ciljeve Moskve. Bilo je i teorija da je služio zajedno s Rusima koji su sada bliski predsjedniku Vladimiru Putinu.

Danas je veće iznenađenje kako se ta razmjena dogodila tokom ruske invazije na Ukrajinu. Ističu se dvije stvari: da Moskva i Washington mogu poslovati iako ruske bombe ubijaju nedužne ukrajinske civile, i dok SAD opskrbljuju Ukrajinu oružjem koje ubija ruske vojnike. Ovo je dobra stvar za sve na planetu. To znači da neke hladne glave prevladavaju, a osnovni interesi pobjeđuju.

To također pokazuje određene slabosti i Putina. U vrijeme dok se razmeće nuklearnom retorikom protiv Zapada, on također pristaje na visokoprofilni diplomatski dogovor kako bi vratio figuru ogromne, složene važnosti za rusku elitu, obavještajnu zajednicu i nacionalni ponos.

Riječ je o čovjeku za kojeg su mnogi obični Rusi možda čuli, ali je on od mitološke važnosti za rusku elitu. On nije neko koga bi Moskva "ostavila".

To su ljudi kojima se Putin sada želi dodvoriti. Dogovor je možda bio i više sebičan, mnogi vjeruju da je Bout, dok je služio u Africi, imao bliske veze s članovima ruske elite koja je sada bliska Putinu (iako je Bout i to zanijekao). Je li zato SAD potrošio toliko vremena i novca da ga uhapsi?

Povratak Bouta je pobjeda za Putina, ali ona dolazi po cijenu razotkrivanja njegove slabosti i njegove potrebe da održi zadovoljnom vojnu elitu na koju se oslanja, stoji u analizi Nicka Paton Walsha za CNN.