Svijet
0

Zavirite u unutrašnjost novog Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku

Klix.ba
One World Trade Center (Foto: AFP)
One World Trade Center (Foto: AFP)
One World Trade Center, koji je sagrađen na mjestu kompleksa Svjetskog trgovačkog centra srušenog 2001. godine u terorističkim napadima na SAD, ove godine bi trebao biti svečano otvoren.

Nedavno je zgrada One World Trade Centra proglašena najvišom u Sjedinjenim Američkim Državama. Novi WTC visok je 541 metar, a u visinu je uračunato i koplje na vrhu zgrade.

Njegova visina je simbol pobjede Amerike i njezinih vrijednosti nad terorizmom a visina u stopama, 1776. je godina donošenja američke Deklaracije o neovisnosti od britanske krune.

Nakon decenije planiranja i konstrukcije, One World Trade Center bi trebao biti otvoren krajem ove godine. Zgrada će sadržavati urede i teatar.

Radnici još grade lobi, ali već sada se primjećuju naznake onoga što je imao originalni WTC.

"Ovaj lijepi bijeli mramor je iz istog kamenoloma kao što je bio u lobiju originalnih Twin Towersa. Pod, zidovi i strop na ulazu su sređeni. Tu je i stakleni zid koji štiti lobi, a ove ploče će unijeti prirodno svijetlo unutra", rekao je Jordan Barowitz iz organizacije The Durst.

Na 36. spratu završene su neki uredi.

"Ovo je naš tržni centar i daje budućim stanarima uvid kako će izgledati zgrada kada se okonča građenje. Spratovi se prostiru na 12.000 metara kvadratnih. Površina spratova se smanjuje kako idete prema vrhu. Do 64. sprata iznajmljivanje će koštati 75 dolara po metru kvadratnom, a iznad po dogovoru" dodao je Barowitz.

Do sada je iznajmljeno već 55 posto ureda. Istakao je da spratovi s najboljim pogledom nisu za iznajmljivanje. Na vrhu će biti napravljena terasa s pogledom od 360 stepeni na cijeli grad. Na njoj će se moću kupiti hrana i piće, a imat će i teatar.

Izgradnja zgrade još nije okončana. Teške konstrukcije trebaju biti urađene u još nekim dijelovima, ali veći dio centra je već dobio oblik tako da nije teško zamisliti kako će izgledati kada se otvori.

Podsjetimo, u terorističkom napadu koji se desio 11. septembra 2001. godine, a u kojem su se dva aviona zabila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, poginulo je skoro 3.000 osoba.