Smješten u samicu
91

Zatvorenici prijete osumnjičenom za terorizam u Barceloni: Prerezat ćemo ti grkljan

Klix.ba
Driss Oukabir (Foto: AFP)
Driss Oukabir (Foto: AFP)
Dvadesetosmogodišnji osumnjičeni za smrtonosni teroristički napad u Barceloni Driss Oukabir nalazi se u zatvoru u Madridu, gdje mu ostali zatvorenici prijete smrću.

U terorističkim napadima u Kataloniji poginulo je 15 ljudi, a glavni osumnjičeni je "na meti" zatvorenika madridskog zatvora.

"Prerezat ćemo ti grkljan kad izađeš iz samice je*eni teroristo", vikali su zatvorenici.

Oukabir se predao policiji u svom rodnom gradu Ripollu, a u četvrtak je na sudu izjavio da je unajmio kombi koji je korišten za napad na pješake u Barceloni. Tada je u popularnoj ulici Las Ramblas ubijeno 13 osoba, a blizu 130 ih je povrijeđeno.

Sudija Fernando Andreu je procijenio da je Oukabir definitivno umiješan u napad te je naredio pritvor bez mogućnosti kaucije. Oukabir je optužen za ubistvo, udruživanje u terorističku organizaciju i posjedovanje eksploziva. Smješten je u samicu zbog njegove sigurnosti.

Policija je saopćila da je osam od 12 članova terorističke ćelije za kojima se tragalo već mrtvo, uključujući vozača kombija korištenog u napadu u Barceloni, a to je 22-godišnji Marokanac Younes Abouyaaqoub. Njega je ubila policija.

Kasnije je otkriveno da je planiran veći napad korištenjem eksploziva. Dvojica osumnjičenih muškaraca za terorizam poginula su u slučajnoj eksploziji dok su pokušavali napraviti eksplozivnu napravi u kući u Alcanaru. Radikalni imam Albdelbaki Es Satty, koji je također poginuo u eksploziji, navodno je izbjegao deportaciju iz Španije 2015. godine. Tada je sudija odlučio da on ne predstavlja prijetnju.