Svijet
0

Zatraženo podizanje optužnice protiv Berlusconija zbog korupcije

FENA
Tužitelji u Milanu saopštili su u petak kako su zatražili da se protiv talijanskog premijera Silvija Berlusconija podigne optužnica za korupciju.

Premijer je optužen za naređivanje isplate najmanje 600.000 dolara britranskom advokatu Davidu Millsu, protiv koga se također traži podizanje optužnice, 1997. godine u zamjenu za advokatovo lažno svjedočenje na dva suđenja protiv Berlusconija. Obojica negiraju te navode, javio je AP.

Berlusconijev advokat nije odmah odgovarao na telefonske pozive.

Tužitelj Fabio De Pasquale izjavio je kako je Mills, koji je bio oženjen i zvanično razveden s britanskom ministricom kulture Tessom Jowell, optužen za davanje lažnih svjedočenja tokom dva saslušanja 1997. i 1998. godine.

Tužitelji su odbili objaviti detalje, ali sudeći po novinskim izvještajima Mills je optužen što nije spomenuo telefonski razgovor iz 1995. godine s Berlusconijem tokom kojeg su njih dvojica razgovarali o navodnim tajnim isplatama Berlusconija bivšem socijalističkom premijeru Betinu Craxiju.

On je također optužen što nije spomenuo sudu dvije prekomorske kompanije umiješane u kupovinu američkih filmskih prava koje su bile povezane s Berlusconijem.

Optužbe koje okružuju Millsovo svjedočenje proističu iz odvojenog slučaja u kojem su Mills, Berlusconi i još 12 ljudi optuženi za utaju poreza i pronevjeru tokom nabavke američkih filmskih prava od Mediaset SPA, Berlusconijevog medijskog carstva. Svi optuženi negirali su da su učinili išta protuzakonito.

Tužitelji su saopćili kako su u žurbi da dovrše istragu i pokušavaju početi suđenje prije nego što parlament usvoji reformu, koju podržava Berlusconijeva vlada, a koja smanjuje statut ograničenja optužbi.

Konzeravativni premijer u više je navrata optuživao milanske tužitelje kao ljude koji provode političku osvetu protiv njega. On tvrdi kako su oni bliski ljevici.

Zahtjev tužitelja dolazi mjesec dana uoči talijanskih općih izbora, na kojima se Berlusconi natječe protiv opozicije ljevog centra prevođene Romanom Prodijem, koji ima neznatnu prednost u anketama javnosti.