Pozvala na reakciju
13

Zaručnica svirepo ubijenog Jamala Khashoggija: Saudijski princ mora biti kažnjen

B. R.
Hatice Cengiz (Foto: EPA-EFE)
Hatice Cengiz (Foto: EPA-EFE)
Hatice Cengiz, zaručnica svirepo ubijenog novinara Jamala Khashoggija, je poručila da saudijski princ Mohammed bin Salman mora biti kažnjen zbog ubistva.

Ovo je poručila preko Twittera nakon što je u petak, 26. februara, objavljeno da je u američkim obavještajnim izvještajima navedeno da je princ odobrio ubistvo.

Pozdravila je sadržaj izvještaja i naglasila da se istina već znala, te da je sada samo potvrđena.

Cengiz je poručila da princ više nema politički legitimitet i pozvala je na reakciju, odnosno da se kazni.

"Ključno je da princ, koji je naredio brutalno ubistvo besprijekorne i nedužne osobe, bude kažnjen bez odlaganja. To neće samo značiti pravdu za Jamala koju tražimo, već će spriječiti sličan zločin u budućnosti", istakla je i dodala da će kazna biti potpuna onda kada i Sjedinjene Američke Države izreknu sankciju.

Smatra da ako ne bude kažnjen da će to značiti da se krivac može izvući, te da će kao takav predstavljati prijetnju i mrlju za cijelo čovječanstvo.

Cengiz je potcrtala da se svjetski lideri, počevši od američkog predsjednika Joea Bidena, trebaju upitati da li se rukovati s osobom koja je odobrila ubistvo, a još nije kažnjena. Navela je da će izostanak kazne značiti gubitak univerzalnih vrijednosti.

"Pravda za Jamala nije samo za njega, već za sve ljude koji će se boriti za slobodu u budućnosti", dodala je.

Pozvala je i druge da insistiraju na kažnjavanju saudijskog princa i ponovila da će biti najveća sramota za čovječanstvo ako ne bude kažnjen.

U međuvremenu, SAD je najavio sankcije Saudijskoj Arabiji zbog ovog ubistva iz 2018. godine, ali sam princ neće biti sankcionisan.

Saudijska Arabija je demantovala američke navode koji se odnose na ubistvo Khashoggija u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Khashoggi je kao novinar utjecajnog lista Washington Post bio oštar kritičar represivnog režima Saudijske Arabije.