Svijet
6

Zaronio na dubinu od 72 metra bez kisika i peraja, pa umro kada je isplivao

Klix.ba
Nicholas Mevoli
Nicholas Mevoli
Amerikanac Nicholas Mevoli je umro nakon što je ronio na dubini od 72 metra. Desilo se to na velikom međunarodnom takmičenju u ronjenju na dah. Mevoli je umro na površini, nakon izranjanja, prenose američki mediji.

Mevoli je Njujorčanin koji se počeo baviti takmičarskim ronjenjem prije godinu dana. Ubrzo nakon toga je postao veoma uspješan te je pobijedio na takmičenju na Kajmanskim otocima.

Ovog puta takmičenje, koje se smatra najznačajnijim u ovom sportu, održavalo se na Bahamima.

Organizatori događaja su saopćili da je Mevoli pokušavao oboriti rekord u slobodnom ronjenju. Drugim riječima, cilj je bio zaroniti što dublje u more bez peraja, a potom isplivati. On je zaronio na dubinu od 72 metra i isplivao te se u vodi, prema zvaničnom mjerenju, zadržao tri minute i 38 sekundi.

Kada je izronio, piše New York Times, riječi koje je izgovarao su bile nerazumljive, a oči prazne. Tada je izgubio svijest, što se često dešava ovakvim roniocima. Međutim, za razliku od ostalih, on se nije probudio, uprkos pokušaju oživljavanja i medicinskoj pomoći koja mu je odmah ukazana.

Asocijacija ronilaca na dah AIDA je saopćila da je ovo prva smrt nekog sportiste tokom 21 godine, koliko ovaj sport zvanično postoji i otkad se održavaju takmičenja.