Pojas Gaze
0

Započeo trosatni prekid bombardiranja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je prekinuo u srijedu bombardiranje Gaze na tri sata "iz humanitarnih razloga", izjavio je izraelski vojni glasnogovornik.

Iz Gaze je dopisnik AFP-a, prisutan u centru grada, javio da nikakva pucnjava ni eksplozije nisu odjekivale od najave izraelske vojske o prekidu bombardiranja.

"Potvrđujemo da su prestale sve ofanzivne aktivnosti kako bi se olakšalo dopremanje humanitarne pomoći i omogućilo snabdijevanje stanovništva a nevladinim organizacijama olakšao rad", kazao je izraelski glasnogovornik Peter Lerner.

"Odlučeno je da se svakog dana, počevši od danas, prekida bombardiranje Gaze između 11 i 14 sati po srednjoevropskom vremenu", rekao je ovaj glasnogovornik.

Izvor ministarstva odbrane precizirao je da se ovaj prekid odnosi na grad Gazu i okolinu a ne na pojas Gaze. Vojska je upozorila da će odgovoriti na eventualnu palestinsku pucnjavu tokom ove pauze.

Izrael je izgleda pozitivno odgovorio na inicijativu egipatskoga predsjednika Mubaraka o okončanju sukoba u pojasu Gaze između izraelskih trupa i Hamasa, koji su ušli u dvanaesti dan.

Na terenu je smanjen intenzitet izraelskih napada tokom posljednjih sati, nakon krvavoga dana u kojem su ubijeni deseci civila, od kojih 40 u UN-ovoj školi.

Kabinet izraelske sigurnosti sastao se u srijedu u Jerusalemu da razmotri nastavak vojnih operacija u Gazi.