Svijet
42

Zanimljivo izvještavanje BBC-a iz Sarajeva: Franz Ferdinand ubijen danas ili prije 100 godina?

Klix.ba
Sarajevo je danas centar svijeta. Veliki broj stranih delegacija, turista, građana iz cijele BiH došlo je u glavni grad naše zemlje kako bi prisustvovalo raznim događajima povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Svjetske medijske kuće na različite i zanimljive načine izvještavaju iz Sarajeva.

Britanska kuća BBC ima jedan od najzanimljivijih pristupa izvještavanju o današnjem događaju, stavivši današnji dan u perspektivu onog prije 100 godina.

S izvještavanjem uživo putem svog portala počeli su u 9:30 ujutro. Na momente čitateljima se može učiniti kao da Franz Ferdinand i Sofija danas dolaze u posjetu BiH i kao da će današnjim atentatom sve početi.

Iz minute u minutu pisali su kao da će Ferdinand i supruga stići vozom, dok ih je veliki broj građana dočekao na ulicama sa zastavama Austro-Ugarske.

Kao da prate uživo 28. juna 1914. godine, podsjetili su da su Ferdinand i Sofija obišli škole, sirotišta i crkve u Sarajevu. Odsjeli su u luksuznom hotelu Bosna na Ilidži.

Foto: BBC
Foto: BBC

U koloni koja je išla gradom bilo je 50 automobila. Ljudi su uzvikivali "Živio". Kada su se vozili prema Vijećnici desio se prvi incident oko 10:12 sati, što je BBC u današnjem izvještavanju okarakterisao kao Breaking News, baš kao da je riječ o aktuelnom dešavanju.

Eksplozija se oštetila jedan od automobila, a policija je utvrdila da je riječ o bombi koja je bačena iz mase. Kasnije je utvrđeno da je za eksploziju bio odgovoran Nedeljko Čabrinović, koji je tada imao 19 godina. Povrijeđeno je 20 osoba. No, put su ubrzo nastavili i posjetili su Vijećnicu gdje su ih dočekali bh. zvaničnici.

U 11 ujutro BBC je imao drugi Breaking News. Kobna pucnjava dogodila se upravo tada. Ubijeni su Franz Ferdinand i njegova trudna supruga Sofija. Iza njih je ostalo troje djece - Sophie, Max i Ernst. Uhapšen je Gavrilo Princip. Do poslijepodneva cijeli svijet je saznao tragičnu vijest. Trideset i sedam dana nakon tog kobnog događaja najveća carstva su pokrenula prvi globalni konflikt s razornim i zastrašujućim posljedicama.

Foto: BBC
Foto: BBC

Ferdinand i njegova supruga sahranjeni su Artstettenu blizu Beča u identičnim kovčezima i zajedničkoj grobnici. Održane su dvije mise za njihove duše prije pokopa i ni na jednoj nije prisustvovao niko od stranih zvaničnika.

"Bosna obilježava 100. godišnjicu ubistva austrijskog vojvode Franza Ferdinanda u Sarajevu, čin koji je izazvao Prvi svjetski rat. U gradu će se održati brojni sportski i kulturni događaji, među kojima je i koncert Bečke filharmonije. Gavrilo Princip koji je upucao Ferdinanda i dalje izaziva podijeljena mišljenja u BiH. Bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci su podijeljeni u vezi njegove uloge", napisao je BBC.

U Austriji praunuka Franza Ferdinanda i njena porodica održat će svečanost u porodičnom dvorcu u Artstettenu gdje je Franz sahranjen.