"Hladni rat" SAD-a i Rusije
0

Zakon Magnitsky zamjena za amandman Jackson-Vanik

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Američki Zakon Magnitsky, kojim se uvode sankcije ruskim zvaničnicima koji krše ljudska prava, je u stvari samo zamjena za zastarjeli Jackson-Vanik amandman, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Uvjeren sam da je Zakon Magnitsky, napravljen samo da bi pokazao Rusiji da život nije med i mlijeko nakon ukidanja amandmana Jackson-Vanik", rekao je Lavrov za televizijski kanal "Rasija".

Krajem prošle godine američki Senat odobrio je Zakon Magnitsky, poništavajući u isto vrijeme amandman Jackson-Vanik, odnosno restrikcije iz vremena hladnog rata na trgovinu sa Rusijom, i uvodeći zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim zvaničnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor Rusija usvaja Zakon Dima Jakovljev, kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju djecu iz Rusije, nakon više slučajeva zlostavljanja, podsjeća RIA Novosti.

Rusija je sastavila "crnu listu" američkih državljana, koji ne mogu da uđu u Rusiju jer su kršili ljudska prava, njihova imovina je zamrznuta, a operacije njihovih kompanija blokirane.

"Od kada je Rusija primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju prošlog augusta taj prevaziđeni zakon spriječio je američke firme da uživaju prednosti otvorenih tržišta Rusije", kaže Lavrov i dodao da amerikanci nisu htjeli da "samo tako besplatno ukinu amandman Jackson-Vanik.

Prema njegovima riječima, Rusija je dobro uradila što je na svoj način odgovorila na Zakon Magnitsky.

Rusija krivi američke roditelje za smrt najmanje 19 ruske usvojene djece. Zakon je nazvan Dima Jakovljev po istoimenom dječaku koji je umro od toplotnog udara 2008. godine, nakon što su ga njegovi novi američki roditelji ostavili satima zaključanog u pregrijanom automobilu.

Više od 60.000 ruske djece usvojile su američke porodice posljednjih 20 godina, uključujući 962 prošle godine.