Od 1. januara
3

Zabranjene plastične flaše manje od jednog litra u Massachusettsu

SRNA
Vlasti u američkom gradu Concordu u državi Massachusetts zabranile su prodaju flaširane vode u bocama zapremine manje od jedan litar.

Novi zakon stupio je na snagu 1. januara nakon trogodišnje kampanje smanjenja otpade i podsticanja stanovništva da piju vodu iz česme.

Ko prekrši ovaj zakon prvi put dobiće za početak opomenu, a onaj ko bude prodavao boce zabranjene litraže, ili prekrši zakon drugi put, bit će kažnjen sa 25 dolara, dok će za naredne prekršaje kazna biti 50 dolara.

Vlasti australijskog grada Bundanuna uvele su potpunu zabranu flaširane vode 2009, podsjeća BBC.

Više od 90 univerziteta u SAD i u drugim zemljama širom svijeta već su limitirale prodaju plastičnih flaša, kao i neke lokalne uprave.

U gradu Concord nije uvedena zabrana prodaje malih flaša drugih pića, a ovaj zakon ima izuzetak samo u hitnim situacijama.

Aktivisti za zaštitu okoline kažu da Amerikanci svake godine "konzumiraju" 50 milijardi malih boca vode.

Firme koje se bave preradom i flaširanjem vode kažu da su male boce od suštinske važnosti u savremenom svijetu i podstiču ljude da žive zdravije.

Jin Hill, vođa kampanje za zabranu flaširane vode u Concordu, rekla je "New York timesu" da ako neko želi da pomogne ljudima da se promijene treba da ih podstaći da se okanu kupovine flaširane vode i razmotre veliki broj boljih alternativa.

Mještani, ipak, kažu da je zabrana besmislena jer se može otići samo male dalje niz put i kupiti te iste zabranjene boce u susjednom gradu.

Hill je rekla da je bila inspirisana da pokrene kampanju nakon što joj je unuk pričao o velikom broju plastičnih boca, odnosno otpada u Pacifiku.