Rusija
9

Zabranjena gay parada u Moskvi i najavljeni sukobi za 27. maj

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Moskovske vlasti zabranile su već sedmu godinu zaredom gay paradu, predviđenu za 27. maj ocijenivši da ona može da izazove "negativne reakcije" građana ruske prijestonice, izjavili su u petak organizatori.

"Društvo u paradi vidi "provokaciju koja daje pogrešan primjer djeci i omladini", izjavio je organizatorima zvaničnik moskovske općine Vasilij Olejnik, prema saopćenju udruženja GayRussia.

Organizatori su objasnili da su tražili odobrenje za paradu za hiljadu osoba na glavnoj ulici glavnog grada Rusije, nakon koje bi trebalo da uslijedi okupljanje na Trgu revolucije, u blizini Kremlja.

"Vlasti su odbile čak i nakon našeg dogovora da se parada održi na bilo kojem drugom mjestu i našeg obećanja da ne bi bilo ni opscenosti ni golotinje", napisao je Nikolaj Aleksejev, predsjednik GayRusssia-e na svojoj Twitter stranici.

On je rekao da će se žaliti sudu u Moskvi zbog ove zabrane, izražavajući svoju upornost da se održi parada i pored rizika od policijske represije.

Pripremite se za sukobe 27. maja, upozorio je on.

Od njihovog prvog zahtjeva 2006. godine, homoseksualci nisu nikada dobili pravo da održe paradu u Moskvi. Svi njihovi pokušaji su završavali neuspješno tako što bi ih rastjerala policija.

Krajem februara, skupština Sankt Petersbura, drugog grada po veličini u Rusiji, usvojila je zakon koji zabranjuje propagiranje homoseksualnosti.

Nikolaj Aleksijev je u maju postao prvi aktivista za borbu za homoseksualce koji je osuđen nakon što je istakao plakat ispred zgrade lokalne administracije.

Homoseksualni aktivisti u Rusiji su na udaru javnosti. omoseksualnost se tamo smatrala kao zločin do 1993. godine, a kao mentalna bolest do 1999. godine, nakon pada sovjetskog režima 1991. godine.