Ekonomija trpi
83

Zabrana rada Palestincima Izrael košta 800 miliona dolara mjesečno: U veoma smo teško situaciji

S. M.
Odluka izraelske vlade da zabrani ulazak većini palestinskih radnika sa Zapadne obale nakon napada Hamasa 7. oktobra mogla bi na kraju koštati privredu do 830.307.300 dolara mjesečno.

To je kazao predstavnik izraelskog ministarstva finansija.

Više od 10.000 radnika, prvenstveno onih sa Tajlanda koji su radili u poljoprivredi, napustilo je zemlju nakon Hamasovog ubilačkog napada prije skoro tri mjeseca.

Izvještaji kažu da će Izraelu možda trebati više od 30.000 stranih radnika da popuni prazninu koju su ovi radnici ostavili u oblastima građevinarstva i poljoprivrede.

Nedostatak je pogoršan odlukom vlade da zabrani ulazak većini radnika sa Zapadne obale i mobilizacijom stotina hiljada izraelskih rezervista za rat protiv Hamasa.

"U veoma smo teškoj situaciji", žali se Raul Sargo, predsjednik Udruženja izvođača radova Bonei Haaretz.

"Građevinska industrija je u potpunom zastoju i produktivna je samo 30 posto, 50 posto lokacija je zatvoreno i postoji utjecaj na izraelsku ekonomiju i tržište nekretnina", dodao je.

Uprkos opštoj zabrani, predstavnik IDF-ovog kaže zakonodavcima da je vlada napravila izuzetak za palestinske radnike koji su angažovani u "kritičnim" oblastima kao što su ugostiteljstvo, industrija i zdravstvo.

Prošle sedmice, Centralna komanda IDF odlučila je da će se između 8.000 i 10.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale vratiti na svoja radna mjesta u izraelskim naseljima i preduzećima na Zapadnoj obali. Odluka je došla nakon značajnog pritiska vlasnika fabrika i preduzeća koji finansijski trpe zbog gubitka većeg dela svoje radne snage.

"Država Izrael mora odlučiti da li joj pomažu palestinske ruke ili ne", rekao je predsjednik komiteta MK Eliyahu Revivo na današnjem sastanku.

"Sve dok se ne pronađu rješenja, država je i dalje ovisna o palestinskim radnicima. Vlada odugovlači sa ovim pitanjem", dodao je.