McDonald's, Tesco, Lidl..
19

Za šumske požare i deforestaciju u Brazilu indirektno krive i prodavnice brze hrane

N. V.
Savana Cerrado u Brazilu / Shutterstock
Savana Cerrado u Brazilu / Shutterstock
Veliki broj lanaca trgovina brzom hranom koristi pileće meso koje je proizvela kompanija čiji je rad direktno utjecao na uništavanje šuma u Brazilu. Tako su za šumske požare, osim te kompanije, krivi i fastfoodovi, supermarketi, ali i sami potrošači.

Tesco, Lidl, Asda, McDonald's, Nando's i drugi trgovački lanci prodaju meso od kokoši koje su hranjene sojom, a koje prodaje Cargill, druga po veličini američka privatna kompanija. Zasadi soje i druge aktivnosti ove kompanije su direktno povezani sa hiljadama šumskih požara i najmanje 800 kvadratnih kilometara šume koja je uništena u brazilskom Cerradu, otkrila je to zajednička prekogranična istraga.

Ekološki aktivista i javna ličnost iz Velike Britanije Chris Packham je rekao da su ova istraživanja pokazala značaj deklaracije i informacija o hrani koju potrošači konzumiraju. On vjeruje da većina ljudi ne bi kupila piletinu za koju zna da je njena proizvodnja kriva za uništavanje jedne od najvećih tropskih šuma.

Cerrado je savana i globalno značajno izvorište ugljika kao i stanište divljih životinja, a kupci mesa kompanije Cargill nehotice doprinose njenom uništavanju. Naime, ova kompanija soju, kojom hrani životinje za prodaju, kupuje od mnogih dobavljača iz Cerrada. Ti dobavljači su, prema analizi konsultantske kuće Aidenvironment, krivi za uništavanje 800 kvadratnih kilometara šume njenim krčenjem zarad usijeva.