Nova raketna baza
75

Za odbranu od Rusije, ali i Irana: Amerikanci raspoređuju rakete u Poljskoj

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Američka raketna baza na sjeveru Poljske bit će u funkciji od petka, 15. decembra, objavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

"Amerikanci su nas upravo obavijestili da će protivraketni štit u selu Redzikowo dostići 'operativnu sposobnost' za nekoliko dana, 15. decembra" rekao je Morawiecki. Baza se nalazi 250 kilometara od ruske enklave Kalinjingrad.

Trentno je više od 10.000 američkih vojnika stacionirano u Poljskoj kako bi pružili podršku svom savezniku na istočnom krilu Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Projekat baze koju su Amerikanci izgradili u Poljskoj Rusija je oštro kritikovala i opisala kao ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Planovi za izgradnju kopnene baze u Redzikowu prvi put su objavljeni 2009. godine. Po planu treba biti 24 sistema za lansiranje raketa SM-3. To je dio NATO-ova proturaketnog sistema za zaštitu kontinenta od projektila kratkog i srednjeg dometa iz Rusije i Irana.

Osim baze u Redzikowu, sistem se sastoji od baze Aegis Ashore u Deveseluu u Rumuniji, radarskog objekta za rano upozoravanje u Kureciku u Turskoj i komandnog centra u Ramsteinu u Njemačkoj. Sistem nadopunjuje pomorski element Aegis na razaraču američke mornarice u bazi Rota u Španiji.