Brojni zahtjevi
0

YouTube uklonio snimke poziva na džihad

Sarajevo-x.com
Pod pritiskom američkih i britanskih vlasti YouTube je uklonio sa stranice stotine videosnimaka poziva na džihad, koje je postavio rođeni Amerikanac, sa adresom u Jemenu, Anwar al-Awlaki, povezan sa brojnim terorističkim napadima.

Prošle sedmice su britanski zvaničnici zatražili uklanjanje videosnimaka. Njihovim zahtjevima se priključio i američki kongresmen Anthony Weiner, koji je YouTubeu poslao pismo sa stotinama linkova na al-Awlakijeve snimke.

Zahtjevi su dobili na još većem značaju nakon pronalaska bombi u avionima na letu iz Jemena prema Čikagu, za što je osumnjičena grupa sa kojom je al-Awlaki blisko povezan.

Glasnogovornica YouTubea Victoria Grand je rekla za "New York Times" da je sadržaj uklonjen jer je kršio pravila web stranice, koja zabranjuju opasne i ilegalne aktivnosti poput pravljenja bombi, govora mržnje ili navođenja na kriminalna dijela. Pravila također zabranjuju postavljanje videosnimaka registrovanim članovima terorističkih organizacija.

Grand je rekla da Google, vlasnik YouTubea, pokušava razvrstati slobodu govora i pozive na nasilje.

"Ovo su teška pitanja. Sav materijal je pažljivo pregleda. Nastavit ćemo sa uklanjanjem sadržaja koji potiče nasilje. Materijal sa vjerskim sadržajem ostat će na stranici", rekla je glasnogovornica YouTubea.